"Tarihin en sinsi ve kötü darbesiydi"

Bolivya'da 20 Ekim'deki seçimlerden sonra muhalefetin sokak gösterileri ve ordunun baskısıyla istifaya zorlanan Devlet Başkanı Evo Morales, Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in geçici devlet başkanı ilan edilmesine ilişkin bu ifadeyi kullandı: "Tarihin en sinsi ve kötü darbesi yapıldı."

DÜNYA 13.11.2019, 07:07
"Tarihin en sinsi ve kötü darbesiydi"

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ALP'in (Çokuluslu Yasama Meclisi) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez'in önce Senatörler Meclisi Başkanı, ardından da geçici devlet başkanı ilan edilmesine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Bolivya'da halkın iradesine saldırıldığının altını çizen Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Tarihin en sinsi ve kötü darbesi yapıldı. Sağcı darbeci bir senatör, önce kendini Senato Başkanı, ardından da yasama çoğunluğu olmadan etrafında bir grup suç ortağı ve halka baskı yapan güvenlik güçlerinin eşliğinde Bolivya'nın Geçici Devlet Başkanı ilan etti. Bu darbe, polis ve darbe için kullanılan askerlerin öldürdüğü kardeşlerimizin üzerine yapıldı."

"Bolivya anayasasına aykırı"

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez'in başkanlık görevini üstlenmesinin Bolivya anayasası ve yasama meclisi normlarına aykırı olduğunu kaydetti.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, istifa etme sürecinde büyük rol alan muhalif Carlos Mesa ve sağcı Sivil Komitelerin Santa Cruz kentindeki lideri sağcı muhalif Fernando Camacho'ya ilişkin de şu ifadeleri kullandı:

"Carlos Mesa, demokrasiyi yerle bir ediyor ve halkı katlediyorsun. Senin tarihe bırakacağın miras da işte budur. Fernando Camacho, Bolivya'yı bölmek, bölgesel onur değildir. İncil, Bolivyalıları öldürmek için kullanılamaz. Bolivya'yı mahvetmeyi hemen bırakın."

Bolivya'daki kriz nasıl patladı?

Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından, muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etti ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine devat etti.

Muhalifler, tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini istedi. Muhalifler, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in yeniden seçim yapılacağı duyurusunun ardından, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların süreceğini açıklamıştı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Bolivya'daki muhalif gösteri ve şiddet eylemlerine müdahale etmeyen ordunun talebi ve sokak olayları çıkaran muhaliflerin baskısıyla istifa ettiğini duyurmuştu.

Bolivya'da Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa sürecini "darbe" olarak nitelendiren ülkeler arasında Meskisa da bulunuyordu. Meksika'nın iltica teklifini kabul eden Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, bu ülkeye gitmişti.

Çoğunluk sağlanamadan geçici devlet başkanı ilan edildi

ALP (Çokuluslu Yasama Meclisi) Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez, ALP'de (Çokuluslu Yasama Meclisi) düzenlenen ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi Partisi mensuplarının katılmadığı için çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

Başkanlık yemini etmesinin ardından elinde büyük bir İncille devlet başkanlığı sarayına giren Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez'e eşlik eden kalabalığın, "İncil saraya geri döndü" sloganı atması dikkati ve tepki çekmişti.

Yorumlar (0)