Bolivya 22 Ocak seçimlerine hazırlanıyor

Bolivya'nın geçici Devlet Başkanı olması beklenen Anez, 22 Ocak'ta yeni bir devlet başkanı seçimi yapılacağını açıkladı.

DÜNYA 12.11.2019, 10:11 12.11.2019, 10:12
Bolivya 22 Ocak seçimlerine hazırlanıyor

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in 20 Ekim'den beri devam eden protestolar sonucu istifa etmesi üzerine devlet başkanlığı görevini geçici bir süreliğine üstlenmesi beklenen Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Bolivya'nın 22 Ocak'ta yeniden sandık başına gideceğini duyurdu.

"22 Ocak için elimizden geleni yapacağız"

Anez, başkent La Paz’daki Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi’nde (ALP) yaptığı açıklamada Bolivyalıların "yeni bir devlet başkanı" istediğini, ülkenin "22 Ocak'ta yeni bir devlet başkanına sahip olması için ellerinden geleni yapacaklarını" söyledi.

İktidar vekilleri de tehlikede hissediyor

Senato Başkan Yardımcısı, ordunun da katıldığı eylemlerle çalkalanan ve siyasilerin kendilerini güvende hissetmediği bir ortamda, ALP'nin oturumlarını alabilmesi için özellikle Morales'in iktidar partisi olan Sosyalizm Hareketi (MAS) vekilleri ve senatörlerine güvenlik garantisi verileceğini söyledi, Bolivya'daki şiddetin artık son bulması için çağrıda bulundu.

Morales, "şiddete son" çağrısında bulundu

İstifa ettikten sonra Meksika'nın iltica teklifini kabul eden devrik başkan Morales, 20 Ekim'den beri sürdürdüğü "şiddeti durdurun" çağrısını yineledi. Twitter üzerinden açıklama yapan Evo Morales, "Büyük bir saygı ve muhabbetle halkımdan barışı korumalarını ve hukuk devletini yerle bir etmek isteyen grupların kurduğu şiddet tuzağına düşmemelerini istiyorum" şeklinde konuştu. Morales, vatandaşlarının birbirlerini kırmasının artık son bulması gerektiğini, farklılıkların ise diyalogla aşılmasının önemli olduğunu söyledi.

Mesa da polis koruması istiyor

20 Ekim'de Evo Morales'e karşı yarışan ve seçimde usulsüzlük olduğu iddialarıyla halkı sokağa çağıran eski Devlet Başkanı Carlos Mesa da güvende hissetmediğini, evinin polis korumasına alınmasını istediğini söyledi. Morales'in partisi MAS'a üye siyasilerin de evlerinin yakıldığı eylemler sonucu Mesa, bir grubun kendisine saldıracağı şeklinde bir duyum aldığını belirterek Bolivya polisine "Bu çılgınlığı durdurun" şeklinde seslendi.

Bolivya ordusu sahaya inecek!

3 haftadır devam eden eylemlere müdahale etmemeye karar veren Bolivya ordusunun ülkedeki şiddeti sonlandırmak için operasyona hazırlandığı da iddia edildi. Evo Morales ve yönetimi, istifasından birkaç gün önce orduyu sokaklara indirmemeye karar verdiğini açıklamıştı. Morales, istifa etmeden hemen önce Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'a da istifa çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar (0)