Bolivya'daki darbenin altından ABD desteği çıktı

Bolivya’da Evo Morales'e yapılan darbe ile ilgili ses kayıtları ortaya çıktı: ABD'li senatörler ve Evanjelik Kilise destekledi.

DÜNYA 13.11.2019, 06:44 13.11.2019, 06:56
Bolivya'daki darbenin altından ABD desteği çıktı

Bolivya’da 20 Ekim'de başkanlık seçimleri düzenlenmiş ardından gösteriler başlamış ve ordu, devlet başkanı Evo Morales’e istifa çağrısı yapmıştı. Darbe ile noktalanan sürecin arkasında Amerikalı senatörler ve Evanjelik Kilise desteği çıktı. İnternette yayınlanan ses kayıtlarında muhalefet liderlerinin Bolivya'daki Amerikan Büyükelçiliği, Amerikalı senatörler ve Evanjelik Kilise desteğini açıkça ortaya koyuyor.

Bolivya Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, okuduğu bildiriyle Devlet Başkanı Evo Morales'in istifasını istemişti. Evo Morales, ordunun istifasını istemesi üzerine Bolivya'daki barışın sağlanması için başkanlık görevini bıraktığını duyurmuştu. Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen ve Morales'in yüzde 47,8 ile kazandığı seçimlerin ardından Bolivya geneline yayılan protesto gösterileri başlamıştı. Ülkede gerçekleşen bu darbenin arka planında Amerikalı senatörler ve Evanjelik Kilise desteği bulunuyor.

Ses kayıtları elperiodicocr.com’da yayınlandı. Kayıtlarda muhalefet liderleri Bolivya'daki Amerikan Büyükelçiliği, Amerikalı senatörler Marco Rubio, Ted Cruz, Bob Menendez ve Evanjelik Kilise’nin desteğini açıkça ifade ediyor. Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin ulusal basın üzerinden istikrarsızlaştırma planının seçimlerden önce koordine edeceği ifade edilen kayıtlarda Senatör Marco Rubio ve Ted Cruz’un muhalefetle doğrudan temas durumunda olduğu ifade ediliyor. Ses kayıtlarında planın bir ‘seçim hilesi’ üzerine odaklandığı da gözler önüne seriliyor.

Yorumlar (0)