Tarihi zirve sonrası 3 ülkeden ortak bildiri

Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan tarafından yayımlanan ortak bildiride Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sınırların tekrar belirlenmesi için komisyon kurulacağı ifade edildi.

DÜNYA 26.11.2021, 23:40 26.11.2021, 23:42
Tarihi zirve sonrası 3 ülkeden ortak bildiri

Rusya Soçi’de Putin, Aliyev ve Paşinyan arasında Dağlık Karabağ’da meydana gelen gelişmelerin ele alındığı üçlü zirve 3 saatin ardından bitti. Zirve sonrası Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan ortak bir bildiri yayımladı. Aliyev, Putin ve Paşinyan kameralar karşısına geçti ve ortak bildiriyi okudu.

Sınırlar yeniden belirlenecek

Bildiride liderlerin Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sınırların yeniden belirlenmesine dair ikili bir komisyon oluşturulmasına karar verdiği bilgisi paylaşılırken Rusya’nın Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için gerekli olan bütün yardımları sağlayacağı kaydedildi.

Bildiride Dağlık Karabağ’ın ekonomik potansiyelinin gün yüzüne çıkartılması için mümkün olan en kısa zamanda projeler başlatılacağının aktarıldığı bildiride, Ermenistan ve Azerbaycan sınırlarındaki güvenlik ve istikrarın sağlanmasına ilişkin adımlar atılacağının altı çizildi.

“Samimi ve kapsamlı bir görüşme yaptık”

Aliyev, üçlü görüşmede alınmış olan kararların Güney Kafkasya’nın güvenliğine katkı sağlayacağının altını çizerek, “Soçi’deki üçlü toplantıda alınmış olan kararlar, Güney Kafkasya’da daha öngörülebilir ve daha güvenli bir durumun oluşmasına katkı verecektir. Putin ve Paşinyan ile kapsamlı ve samimi bir görüşme yaptık.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Azerbaycan’ın stratejik ortağından çok daha fazlası olduğunu söyleyen Aliyev, 2. Karabağ Savaşı’nın ardından Azerbaycan’ın 100’ün üzerinde savaş esirini Ermenistan’a teslim ettiğini sözlerine dahil etti.

Yorumlar (0)