Suudilerden kadınlar için bir hamle daha!

Suudi Arabistan, hükümeti yeni bir karara daha imza attı. Alınan kararla Suudi Arabistan'da yaşayan kadınlar, restoranlara erkeklerle aynı kapıdan girebilme imkânına sahip olacak. 

DÜNYA 09.12.2019, 09:59
Suudilerden kadınlar için bir hamle daha!

Suudi Arabistan'da bir ilk gerçekleşiyor.

Restoranlardan artık adınlar ve erkekler için ayrı giriş kapıları yaptırmaları talep edilmeyecek. Hükümet tarafından verilen son karar gereği kadınlar, erkeklerle aynı kapıdan geçerek restorana giriş yapabilecek. 

Pazar günü Suudi Arabistan Belediyeler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu hususta kararın işletme sahiplerine bırakılacağı ifade edildi.

İki ayrı girişi kapısı zorunluydu

Suudi Arabistan'da bugüne kadar restoranların iki ayrı giriş kapısına sahip olması zorunluydu. Bu giriş kapılardan birini erkekler, diğerini ise aileler ve kadınlar kullanabiliyordu. 

Ülkede bir süredir bazı kafe ve restoranlarda bu zorunluluğun yumuşatıldığı fark edilmişti. 

Sosyal reformlar yapılıyor

Suudi Arabistan'da son dönemde bir yandan muhaliflere yönelik baskıların artış gösterdiği, diğer yandan da çok sayıda sosyal reformun yapıldığı gözlemleniyor. 

Ülkede bu sene kadınlara pasaport alabilme ve yanlarında erkek olmadan araç kullanabilme imkânı tanınmıştı. Geçen seneye kadar Suudi kadınların araç kullanmalarına izin verilmiyordu. 

Suudi Arabistan'da hala kadınlara yönelik çok sayıda ayrımcı uygulamanın bulunduğu ifade eden aktivistler, bazı kadın hakları savunucularının da gözaltına alındığını belirtiyor.

Kaşıkçı cinayetinden sonra Selman'a yönelik tepkiler artış göstermişti 

2017 yılında ülkede Veliaht Prens olan Muhammed bin Selman, ülkesinde bir dizi sosyal reforma imza atarak halkın takdirini kazanmıştı. Fakat Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim 2018 tarihinde İstanbul'da bulunan Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından uluslararası toplumda Selman'a yönelik tepkiler artış göstermişti. 

ABD Başkanı Donald Trump gibi birçok lider, Suudi Arabistan'ı desteklemeye devam etmişti. 

Birleşmiş Milletler'in (BM) hazırladığı raporda, Riyad yönetimini sert bir dille eleştiren Cemal Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan'ın sorumlu olduğu ifade edilmişti.
 

Yorumlar (0)