Suikasta uğramıştı… Şinzo Abe için yapılacak törenin fiyatı dudak uçuklattı

Geçtiğimiz temmuz ayında uğradığı suikastın ardından yaşamını yitiren Şinzo Abe adına gerçekleştirilecek törene ayrılan pay açıklandı. Açıklanan kararın ardından ülkede tartışmalar da başladı.

DÜNYA 28.08.2022, 15:05 29.08.2022, 08:54
Suikasta uğramıştı… Şinzo Abe için yapılacak törenin fiyatı dudak uçuklattı

Temmuz ayında açık havada açıklamalar yaptığı sırada suikasta uğrayan Japonya'nın eski Başbakanı Şinzo Abe, bütün dünya basınında büyük bir yer kaplamıştı. İnsanların gözleri önünde gerçekleştirilen saldırının ardından Abe, yaşamını yitirmişti.

1,8 milyon dolarlık maliyet

Suikastın ardından Abe için yapılacak olan resmi cenaze töreni, yönetime 249 milyon yen (1,8 milyon dolar) tutarında bir karşılığa mal olacak.

Yönetim, 27 Eylül tarihinde Japonya’nın başkenti Tokyo'da, Abe'ye yapılacak resmi cenaze törenine yönelik bahsi geçen bütçe tahsisine onay verdi.

Rezerv bütçeden karşılanacak

Bütünü mevcutta bulunan mali yıl rezerv bütçesinden verilecek olan ödemeden 30 milyon yen malzeme kiralarına, 210 milyon yenlik pay ise tesis içi tanzime ayrılacak.

Bütçeden yabancı ziyaretçiler için tercüme olanağı ve koronavirüs önlemleri karşılanırken, etkinlik noktasında güvenlik hizmetleri ise ödenek planlaması içerisinde bulunmuyor.

Anket yapıldı, çoğunluk “ikna değil”

Merasimin yüksek maliyet oluşturması ise tartışmaları beraberinde getirdi. Eleştirilerin ana konusu olan maliyeti, yönetimin ödememesi gerektiği dile getiriliyor.

Yoşida Şigeru'nun cenaze merasiminin ardından, Abe'nin töreni, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından eski bir Başbakan adına gerçekleştirilen devlet nezdinde ikinci resmi cenaze töreni olmuş olacak.

Japonya’nın yerel basın kaynaklarının ülke genelinde yaptığı kamuoyu anketine göre, yönetimin cenaze töreni yapması kararına karşı katılımcıların yüzde 56'sının "ikna olmadığı" tespit edildi.

“Siyasi bir mesele değil” vurgusu

Edinilen bilgilere göre, Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, yurt dışından ve içinden çok fazla miktarda taziyenin gelmesinin ardından, uluslararası protokol düşüncesiyle hareket etmeleri gerektiği yönünde karar verdiklerini dile getirdi. Tören ile ilgili açıklama yapan Matsuno, "Yönetim, yurt dışından gelen ziyaretçilerin katılım sağlamasıyla, törenin ulusal ve resmi bir etkinlik şeklinde gerçekleştirilmesinin uygun olacağına karar verdi." şeklinde konuştu.

Törene 6 bin katılımcı gelmesini planladıklarını aktaran Matsuno, "Bütün vatandaşların yas tutması gerekmiyor." ifadesinde bulunarak, devlet cenazesinin siyasi bir konu olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi.

Birçok yetkili isim katılım sağlayacak

Merasime Hindistan Başbakanı Narendra Modi, eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel, eski ABD Başkanı Barack Obama ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in katılması planlanıyor.

Üst Meclis seçimlerine az bir süre kala Abe, 8 Temmuz günü partisinin, batıda düzenlediği Nara şehrindeki açık hava etkinliği sırasında gerçekleştirdiği konuşma sırasında, tarafına yapılan silahlı saldırıya kurban gitmişti.

Yorumlar (0)