Sudan Başbakanı istifa etti

Başbakan Abdullah Hamduk, görevine tekrar iade edilmesinden yaklaşık olarak 2 ay sonra istifa ettiğini duyurdu.

DÜNYA 03.01.2022, 00:23 03.01.2022, 14:55
Sudan Başbakanı istifa etti

Sudan’da siyasi kriz sürüyor. Ülkede geçtiğimiz yıl 25 Ekim tarihindeki askeri müdahalenin sonrasında 21 Kasım tarihinde görevine tekrar iade edilen Başbakan Hamduk, göreve gelmesinden yaklaşık olarak 2 ay sonra istifa ettiğini açıkladı. Hamduk, televizyonda gerçekleştirdiği konuşmada, "Başbakanlığı bırakıyorum." sözlerini sarf ederek, "Bu görevi ülkemin diğer kızlarına ve oğullarına bırakıyorum.” diye konuştu.

Hamduk, ordu, hükümet ve halk arasındaki siyasi huzursuzluğun çözümü için bütün tarafların diyalog oluşturması gerektiğini kaydetti. 

Ne olmuştu?

Ülkede geçtiğimiz yıl 25 Ekim tarihinde Başbakan Hamduk ile aralarında 4 bakanın da yer aldığı diğer sivil hükümet yetkilileri gözaltına alınmıştı. Orgeneral Abdülfettah el-Burhan, daha sonra OHAL ilan ederek sivil yönetimi feshettiğini açıklamıştı. Başbakan Hamduk bir gün sonra ev hapsine alınması koşuluyla serbest bırakılmıştı. Burhan, 11 Kasım tarihinde yayımladığı kararname ile Egemenlik Konseyi’nin tekrar kurulduğunu bildirmişti. Darbenin sonrasında halk ayaklanmış ve protestolar patlak vermişti. 21 Kasım günü ise Burhan ve Hamduk anlaşma sağlamış ve Hamduk’un tekrar başbakan olarak göreve getirilmesi yönünde karar verilmişti. 25 Ekim tarihinden beri süren gösterilerde 56 kişi yaşamını yitirdi.



















Yorumlar (0)