Kanserle savaşta yeni yöntem: Akıllı ilaçlar

Prof. Dr. Uğur Coşkun, “Akıllı ilaçlar, tümörün gelişiminde ve büyümesinde işlev gören damarlanma ve benzeri yollara odaklanıyor ve buraları etkisiz hale getirerek reseptörleri bloke ediyor, tümörü yok etmeyi hedefliyor.” dedi.

SAĞLIK 03.01.2022, 00:56
Kanserle savaşta yeni yöntem: Akıllı ilaçlar

Onkoloji uzmanı Coşkun, onkoloji alanındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Onkoloji alanındaki gelişmelerle birlikte kemoterapi tercihinin azaldığını söyleyen Coşkun, “İlerleyen dönemde kemoterapi kullanımı daha da azalacak. Son dönemlerde hem akıllı ilaçları hem de kemoterapiyi aynı anda kullandığımız tedavilere yöneldik." şeklinde konuştu. 

"Kemoterapi sağlıklı hücrelere de zarar veriyor"

Akıllı ilaç ile kemoterapi farkını anlatan Coşkun, “Kemoterapi sağlıklı hücrelere de zarar veriyor. Saç dökülmesi gibi yan etkiler bundan kaynaklanıyor. Akıllı ilaçlar ise yalnızca tümörü hedefliyor. Yani sağlıklı hücrelere zarar vermiyor. Direkt olarak tümörü hedeflediğinden dolayı da daha etkin." dedi. 

Akıllı ilaçların tümörü büyüten ve geliştiren yolları da hedef aldığından söz eden Prof. Dr. Coşkun, “Tümörün geliştiği yolu da hedef alıyor. Bu tedavi sayesinde vücudun bağışıklığı güçleniyor ve kanserle daha etkin bir şekilde savaşılması sağlanıyor." sözlerini sarf etti. 

"Her hastayı ayrı değerlendiriyoruz"

Onkolojide son birkaç yıldır çok büyük gelişmeler olduğunu aktaran Prof. Dr. Coşkun, iyileşme şansı olmadığı düşünülen hastanın akıllı ilaçlar sayesinde iyileşebileceğini belirtti. 

Kişiselleştirilmiş tedavi hakkında da konuşan Coşkun, “Eskiden tümörü, bulunduğu organa göre tedavi ediyorduk. Artık tümörün kaynağına bakıyoruz, kullandığı genlere bakıyoruz, hangi yollar üzerinden geliştiğine bakıyoruz, metastaz durumuna bakıyoruz. İnsanlarda 20 bin gen var ve bu genlerin 400 kadarı kanserle ilgili. Günümüz teknolojisinde bunları tarıyoruz ve hangi gende sorun olduğunu tespit edebiliyoruz. Her bireyi ayrı ayrı değerlendiriyoruz." dedi. 

Yorumlar (0)