Sih tapınaklarını Müslümanlar koruyor

Hindistan ve Pakistan'ın ayrılması dolayısıyla cemaatsiz kalan Sih tapınakları senelerdir Müslümanların hoşgörüsüyle varlığını sürdürüyor.

DÜNYA 11.11.2019, 15:52
Sih tapınaklarını Müslümanlar koruyor

16. yüzyıldan kalma Hindistan'daki Babri Camisi arazisi tapınak yapılmak üzere Hindulara tahsis edilirken Pakistan'da cemaatsiz kalan Sih tapınakları ise Müslümanlar tarafından koruma altına alındı.

Tarihi caminin arazisinin Hindistan Anayasa Mahkemesi kararıyla Hindulara tahsis edilmesi, Müslümanlara ait olmayan Pakistan'daki cemaatsiz tapınakların akîbetini de tartışmaya açtı.

Cami arazisi üzerine kurulan Lahor'daki Şahid Ganj Sih tapınağı, Babri Camisi'nin durumuna benzer özelliklere sahip. Sihler, kenti ele geçirdikten sonra 18. yüzyılda buradaki camiyi yıkarak yerine şimdiki tapınağı inşa etmişti.

İngiliz koloni döneminde açılan davalardan sonra tapınağın yeniden camiye çevrilmesi yasal olarak engellendi. Hindistan ve Pakistan'ın ayrılmasından sonra Sihlerin Pakistan'ı terk etmesiyle tapınağın camiye çevrilmesi tekrardan gündeme geldi.

Bu kez ise Pakistan İslam Cumhuriyeti mahkemeleri tapınağın camiye çevrilemeyeceği yönünde karar verdi.

Singh: Babri Camisi ve Şahid Ganj tapınağının hikayeleri birbirine benziyor

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklama yapan Pakistan Sih Cemaati Başkanı Sardar Rameş Singh, "Babri Camisi ve Şahid Ganj tapınağının hikayeleri birbirine benziyor olsa da gelinen zamanda durumları çok farklılaştı. Pakistan kurulduktan sonra Müslüman halk, Sih tapınağını camiye çevirmedi, bilakis koruma altına aldı. Müslümanlardan alınan Babri Camisi arazisi Hindulara verildi ancak Sih cemaatine ait bu Şahid Ganj tapınağı hala Müslüman ülkesinde ayakta duruyor." şeklinde açıklama yaptı.

Lahor'da Hindistan ve Pakistan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra çok az cemaat kaldığını söyleyen Pakistan Sih Cemaati Başkanı Sardar Rameş Singh, "Müslümanlar tapınağı yeniden camiye çevirmekte ısrar etseydi kimse onları engelleyemezdi." dedi.

Hindistan'ın Babri Camisi arazisi kararını da yorumlayan Pakistan Sih Cemaati Başkanı Sardar Rameş Singh ise Sihizm'in kurucusu Baba Guru Nanak'ın doğumunun 550. yıl dönümünde Pakistan'da Kartarpur Koridoru'nu açtığı gün açıklanmasını "talihsizlik" olarak nitelendirdi.

Müslümanların desteğiyle tarihi tapınak tekrardan hayata geçti

Pakistan Sih Cemaati Başkanı Sardar Rameş Singh, Pakistan'daki en kalabalık Sih nüfusunun bu şehirde yaşadığını söyleyerek, "1947 yılında kapatılan 300 senelik Baba Biba Singh tapınağı 5 sene önce, Müslümanların da desteğiyle tekrardan kullanıma açıldı." şeklinde konuştu.

Pakistan'ın Mandi Bahauddin ve Gujrat kentlerinde de geçmiş senelerde kapatılan iki tapınağın tekrar hizmete girdiğini söyleyen Pakistan Sih Cemaati Başkanı Sardar Rameş Singh, Hindistan'ın Babri Camisi kararının Kartarpur Koridoru'nun açılışıyla birlikte açıklanmasıyla ilgili "Karar uzun süredir mahkemede bekliyordu. Hindistan Anayasa Mahkemesi kararı açıklamayı geciktirebilirdi lakin Pakistan ve Hindistan'da inançlar arası müsamahanın zuhur edeceği bir tarihte bunu açıklamayı tercih etti." şeklinde açıklamada bulundu.

Çoğunluğu Müslüman olan 210 milyonluk nüfuslu Pakistan'da 30 ila 40 bin arası Sih olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)