Rütbeli askerlere "yer" layık görüldü!

Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn'un katıldığı metro açılışında rütbeli askerlerin yerde oturdukları fark edildi. 

DÜNYA 16.11.2020, 12:05
Rütbeli askerlere "yer" layık görüldü!

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta yeni bir metro istasyonu açıldı.

Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn, söz konusu metro istasyonunun açılışına Kraliçe Suthida ile beraber katılım gösterdi. 

Metronun içerisinde tepki çeken görüntüler ortaya çıktı. Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn ile Kraliçe Suthida'nın minderlerin yerleştirildiği koltuklarda yolculuk ettikleri fark edildi. Bunda bir sıkıntı yok ancak rütbeli askerlere gösterilen muamele eleştirilere neden oldu. 

Rütbeli askerlerin, metro içerisinde yerde oturdukları görüldü. Yere ise kırmızı halının serildiği fark edildi. 

Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn destekçileri monarşi için bir araya gelirken, demokrasi destekçileri ise protestolarına hız kesmeden devam ediyor. 

Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn tarafından ülkenin Almanya'dan yönetildiğini iddia eden protestocular, bu konuda tahkikat başlatılmasını talep ediyor. 

Tayland'da 2019 yılında genel seçim düzenlenmiş, muhalefette bulunan İleri Gelecek Partisi kapatılmıştı. Söz konusu partinin Meclis'ten ihracı üzerine 14 Aralık 2019 tarihinde protestolar başlamıştı.

Ülkenin başkenti Bangkok'ta 19 Eylül 2020 tarihinde 50 bin kişilik protesto düzenlenmiş, 14-15 Ekim 2020'de de geniş çaplı gösterilerin gerçekleştirildiği görülmüştü. Bunun üzerine hükümet tarafından Bangkok'ta olağanüstü hal ilan edilmiş, 5'ten fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklanmıştı. Gelen tepkiler üzerine olağanüstü hal, 22 Ekim 2020'de kaldırılmıştı.

Muhalifler, askeri cunta hükümetinin kendi yarattığı Anayasa ve adil olmayan seçim sistemi sayesinde iktidarda olduğunu, bu nedenle istifa etmesi gerektiğini ifade ediyor. Adil ve şeffaf seçimler için Anayasa'da reform yapılmasını talep eden muhalifler, monarşinin dokunulmazlığının sona ermesini ve hukukun üstünlüğü ilkesine göre hareket edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Yorumlar (0)