Rusya, SMO'yu vurdu: En az 75 şehit var!

Rus savaş uçakları, Suriye'nin İdlib kentinde SMO (Suriye Milli Ordusu) güçlerine ait eğitim kampını vurdu. En az 75 asker şehit oldu.

DÜNYA 26.10.2020, 13:06 26.10.2020, 14:06
Rusya, SMO'yu vurdu: En az 75 şehit var!

Ermenistan'da eli kolu bağlanan Rusya, acısını, Türkiye ile imzaladığı mutabakatı delerek Suriye'deki ılımlı muhaliflerden çıkardı.

Suriye'nin İdlib kentinde ılımlı muhalifler tarafından eğitim kampı olarak kullanılan nokta, Katil Rus savaş uçakları tarafından vuruldu. Saldırıda çok sayıda Suriye Millî Ordusu (SMO) mensubu asker şehit oldu.

Suriye'deki askerî muhalif kaynaklardan sağlanan bilgilere göre, İdlib vilayetinin batısında yer alan Duveyle köyünde konuşlu Suriye Millî Ordusu'na (SMO) bağlı Feylaku'ş Şam güçleri, Rus savaş uçakları tarafından havadan vuruldu.

Suriye Millî Ordusu'nun (SMO) eğitim bölgesine gerçekleştirilen hava saldırısında çok sayıda asker şehit oldu.

Yerel kaynaklar, saldırıyı düzenleyen savaş uçaklarının Rus Ordusuna ait olduğunu belirtti.

Suriye'de havada bulunan Rusya ve Esed rejimine ait savaş uçakları, sıradan bir vatandaş tarafından bile kolaylıkla ayırt edilebiliyor.

İdlib kentindeki durum

Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında 4 gerginliği azaltma bölgesi belirlendi:

1. İdlib ili ve komşu iller (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetlerin bazı bölgeleri)
2. Humus ilinin kuzeyi
3. Şam'daki Doğu Guta
4. Suriye'nin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri)

Fakat Beşşar Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplar, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 gerginliği azaltma bölgesinden İdlib hariç kalanları, Rusya’nın hava desteği ile ele geçirdi ve ardından İdlib'e yöneldi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, en güvenli bölgeler olduğu düşüncesiyle kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.

Türkiye, ateşkesi güçlendirmek için 17 Eylül 2018'de Soçi'de Rusya ile ek mutabakat sağladı.

Rusya sözünde durmadı ve Esed rejimi güçleriyle birlikte 2019 yılının Mayıs ayında tüm bölgeyi ele geçirmek amacıyla saldırılara başladı. Saldırılar sonucu İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içinde bulunan çok sayıda büyük yerleşim birimleri ele geçirildi.

En son Türkiye ve Rusya, 5 Mart 2020 tarihinde Moskova'da yeni bir mutabakata vardı.

Zaman zaman Beşşar Esed rejimi güçleri tarafından ihlal edilen ateşkes genel olarak uygulanıyordu.

Ancak Rus savaş uçakları, 26 Ekim 2020 Pazartesi günü İdlib kentinde SMO güçlerine ait eğitim kampını vurarak çok sayıda Suriye Millî Ordusu askerini şehit etti.

2017-2020 yılları arasında 2 milyonu aşkın sivil, Esed rejimi güçleri ile Rusya'nın saldırıları sonucu, nispeten çok daha güvenli görülen Türkiye sınırına yakın alanlara göç etmek durumunda kaldı.

Yorumlar (0)