Rusya'dan ABD'ye nota

Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, Karadeniz'de 'kışkırtıcı hareketlerde bulunduğu' gerekçesiyle ABD'ye protesto notası verdiklerini belirtti.

DÜNYA 08.12.2021, 23:50 10.12.2021, 09:13
Rusya'dan ABD'ye nota

NATO misyonu kapsamında geçtiğimiz 3 Aralık tarihinde ABD'ye ait olan 'Artemis CL-600' tipi keşif uçağının Karadeniz'de uçuş gerçekleştirmesinin akabinde Rusya, söz konusu uçağın, sivil uçak yüksekliği olan 9 bin 200 metrede uçuş yaptığını ileri sürerek, ABD'yi Karadeniz'deki sivil uçuşları tehlikeye sokmakla itham etmişti. 

"Sonuçlarına dair uyarıda bulunduk"

Uçak geriliminin akabinde Zaharova, ABD'ye yönelik protesto notası verildiğini açıkladı. Zaharova, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, "NATO ve ABD müttefiklerinin askerleri, hudutlarımızı koruyan sistemlerini teste tabi tutma girişimlerinde sivil uçakları hedef alan kışkırtıcı hareketlerde bulunmaya başladı. Bu durum insan hayatı ve hava sahası güvenliğini tehlikeye sokuyor. Bu kışkırtıcı hareketler sebebiyle bugün ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'ne bu tarz pervasızlıkların tehlikeli neticelerine ilişkin uyarıda bulunduğumuz bir protesto notası iletildi." sözlerini sarf etti. 

"Elimizdeki tüm araçlar kullanılacaktır"

Sivil uçuşların güvenliğini sağlama hususunda uluslararası mutabakatlara atıf yapan Zaharova, "1944'te imzalanan Chicago Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi ve diğer uluslararası hava mutabakatları ihlal edildi. NATO ve ABD üyelerinin çalışmalarına gerekli cevap verme hakkını saklı tutarak, güvenliğin garanti edilmesi ile ilgili yapıcı iletişim kurmaya, denizde ve havada tehlikeli olayları engelleme seçenekleri dahil olmak üzere siyasi ve askeri tansiyonun düşürülmesi için yolları görüşmeye davet ediyoruz. Aksi durumda tüm bu tehditleri önlemek ve bertaraf etmek için elimizde bulunan tüm araçlar kullanılacaktır." diye konuştu. 

Yorumlar (0)