DSÖ'den Omicron açıklaması

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Omicron varyantının Delta varyantına kıyasla daha hafif hastalığa sebep olduğuna ilişkin bazı kanıtlara ulaşıldığını fakat bu hususta emin olabilmek için henüz erken olduğunu dile getirdi.

DÜNYA 09.12.2021, 00:25 09.12.2021, 00:41
DSÖ'den Omicron açıklaması

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü'nün Cenevre'de bulunan merkezinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Omicron varyantının şu ana değin 57 ülkede görüldüğünü, bahse konu sayının yükselmesini beklediklerini dile getirdi.

Omicron'un global yayılımı ve çok sayıda mutasyonu da dahil olmak kaydıyla belirli özelliklerinin, 'pandeminin seyri üzerinde büyük etki meydana getirebileceğinin' düşünüldüğünü belirten Ghebreyesus, "Söz konusu etkinin tam anlamıyla ne olacağını açıklamak an itibarıyla mümkün değil." sözlerini sarf etti.

"Bazı kanıtlar var ama..."

Ghebreyesus, bahse konu varyantın halihazırda dünyada hakim olan Delta varyantına kıyasla daha hafif hastalığa sebep olduğuna ilişkin bazı kanıtlar görüldüğünü kaydederek, bu hususta kesin bir hükme ulaşmak için henüz erken olduğuna işaret etti. 

Pandemide rehavetin daha çok mal ve can kaybına sebep olacağına yönelik uyarıda bulunan Ghebreyesus, "Eğer hastaneler doluncaya dek beklenirse çok geç olabilir. Beklemeyin. Hemen şimdi hareket edin. Her birey ve hükümet sahip olduğumuz bütün araçları ivedilikle kullanmalıdır." diye konuştu.

"Omicron'u önleyebiliriz"

Ghebreyesus, bütün ülkelerde COVID-19 aşı uygulamalarının hızlandırılmasını talep ederek, şöyle konuştu:

"Lütfen, eğer mümkünse aşınızı yaptırın. Omicron'un an itibarıyla global bir kriz konumuna gelmesini engelleyebiliriz ve diğer varyantların oluşmasını önleyebiliriz. Bu virüs sürekli olarak değişiyor ancak ortak kararlılığımız asla değişmemeli."

8 Aralık'ta yayımlanan DSÖ haftalık COVID-19 raporunda, halihazırdaki aşıların Omicron varyantına karşı etkinliğine ilişkin daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altı çizildi. 

Yorumlar (0)