Rusya'da basını "yabancı ajan" gösterebilen yasa onaylandı

Rusya Devlet Başkanı Putin, gazetecileri 'yabancı ajan' olarak isimlendirmeye izin verecek bir yasa teklifini onayladı.

DÜNYA 03.12.2019, 09:40
Rusya'da basını "yabancı ajan" gösterebilen yasa onaylandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazartesi günü hükümete bağımsız gazetecileri, sosyal medya kullanıcılarını ve blog yazarlarını "yabancı ajan" olarak kaydetme yetkisi veren bir yasa teklifini onayladı. Putin'in onayladığı yasa, 2012 yılında çıkarılan ve yetkililere sivil toplum örgütlerini "yabancı ajan" olarak gösterme yetkisi veren bir yasanın devamı olarak gözüküyor.

Var olan yasa 2017'de değiştirilmişti

2012 yılında çıkan yasa, 5 yıl sonra uluslararası gazeteleri "yabancı ajan" olarak gösterme yetkisi verecek şekilde düzeltmişti. Rusya'nın bu hareketi, o dönemde ABD'nin Rusya temelli Sputnik Gazetesi'ne yönelik çıkardığı benzer içerikli bir yasaya tepki olarak anlaşılmıştı.

İçeriği yayan herkese uygulanabilir

Putin'in onayladığı yeni yasa, "yabancı ajan" olarak adlandırılmış ve yurt dışından fonlanan basın kuruluşlarının içeriğini yayan herkese uygulanabilecek. Uluslararası insan hakları örgütleri, Rusya vatandaşlarının yoğun bir hükümet baskısından ve ifade özgürlüklerinin ellerinden alınmasından endişe duyduklarını dile getirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, yasanın bir an önce iptal edilmesi gerektiğini söylüyor.

Yasayı tasarlayan Rus vekiller, sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşları hakkında hâlihazırda bulunan yasaların "mükemmelleştirilmesi için" bu yasanın gerektiğini savunuyorlar.

Rusya'nın en bilinen muhalif yüzlerinden Alexey Navalny'nin basın kuruluşu da 2017'deki yasa değişikliği sayesinde "yabancı ajan" olarak isimlendirilmişti.

Yorumlar (1)
Simay 4 yıl önce
Umarım ülkemizden de böyle haberler almayız yakın zamanlarda...