Pompeo: Doğu Akdeniz’deki askeri varlıklar geri çekilsin 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doğu Akdeniz'de tırmanan gerginliğin diplomatik yollarla çözülebileceğine ve bunun için bölgedeki askeri varlıkların geri çekilmesi gerektiğini belitti.

DÜNYA 11.09.2020, 23:55 Hanife
Pompeo: Doğu Akdeniz’deki askeri varlıklar geri çekilsin 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Afganistan'da Taliban ile yapılan barış müzakereleri kapsamında başlayacak görüşmeler için Katar’ın başkenti Doha’ya giderken uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Pompeo, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliğe yönelik doğrultulan soruya verdiği yanıtta, ABD için Doğu Akdeniz'in önemli olduğunu ve bu yüzden yoğun görüşmeler yaptıklarını belirtti. Pompeo açıklamasında,  Kıbrıs'taki liderlerin olaya bakış açılarını, hedeflerini ve yapmak istedikleri şeyler hakkında konuşmak istediğini de dile getirdi.

Ayrıca açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Mitsotakis ile telefon görüşmeleri yaptığını hatırlatan Pompeo, Trump'ın denizlerde ortaya çıkan sorunların diplomatik ve barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptığını aktardı.

Almanların, tarafların diplomatik olarak görüşmeler yapmaya başlamasına yönelik iyi bir iş çıkardığını belirten Pompeo, “Gerçek bir müzakere sağlanmasını ve orada bulunan askeri varlıkların geri çekilmesini umuyoruz, böylece bu görüşmeler yapılabilir." ifadelerine yer verdi.

Basın mensuplarından gelen bir diğer soru ise Güney Kıbrıs Rum yönetimine (GKRY) uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik bir soru oldu. Pompeo bu soruya ise “Bu karar uzun zamandır değerlendiriliyor” diyerek zamanlamanın doğru olduğunu savundu.

Bu konuda bütün olasılıkları değerlendirdiklerini belirten Pompeo, "İlişkili tüm riskleri göz önünde bulundurduğumuzdan emin olduktan sonra bu kararı aldık." dedi.
 

Yorumlar (0)