Trump duyurdu: Bahreyn de İsrail’le anlaştı

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı üzerinden Arap ülkelerinden Bahreyn'in de İsrail ile anlaşmaya vardığını duyurdu. 

DÜNYA 12.09.2020, 01:07 Hanife
Trump duyurdu: Bahreyn de İsrail’le anlaştı

Trump, resmi Twitter hesabından duyurdu.

Trump yaptığı açıklamada, bugünün önemli bir tarihi atılım olduğunu belirterek, “İki büyük dostumuz İsrail ve Bahreyn, bir barış anlaşması konusunda anlaştı." İfadesine yer verdi.

Son bir ayda İsrail ile barış anlaşması yapan ikinci Arap ülkesinin Bayreyn olduğunu kaydeden Trump, ABD, Bahreyn-İsrail'in anlaşmasına yönelik ortak açıklamayı da paylaştı.

Bugün, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Trump'ın gerçekleştirdiği görüşmede, İsrail ve Bahreyn'in "tam diplomatik ilişki kurma" konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

Açıklamada "Bu iki dinamik toplum ve gelişmiş ekonomi arasında doğrudan diyaloğun ve bağların kurulması, Orta Doğu'daki olumlu dönüşümü devam ettirecek ve bölgede istikrar, güvenlik ve refahı artıracaktır." İfadesi kullanıldı.

Mescid-i Aksa Müslümanların ziyaretine ve ibadetine açık olacak

Ayrıca açıklamada, İsrail'in,Kudüs’teki  Mescid-i Aksa'nın ve diğer kutsal mekanların Müslümanların ve diğer inancalardan kişilerin ziyaretine ve ibadetine açık kalacağına yönelik taahhüdünü yinelediği belirtildi.

Bahreyn Kralı İsrail-BAE anlaşmasının imza törenine katılacak

Açıklamada, İsrail ve BAE arasında varılan anlaşmanın, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da yapılacak resmi imza törenine Trump'ın daveti üzerine Bahreyn Kralı Bin İsa'nın da katılacağı kaydedildi.

13 Ağustos'ta Trump, İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını yine Twitter’dan duyurmuştu.

İsrail, Arap Ülkelerinden1979’da Mısır, 1994’te Ürdün’ün ile normalleşme anlaşması yapmıştı. 15 Eylül’de BAE ile imzalayacağı normalleşme anlaşmasıyla ile ilişkilerini düzelttiği üçüncü Arap ülkesi olacak.

Yorumlar (0)