Polonya'dan Netflix tepkisi

Netflix'te yayınlanan Nazi ölüm kampı belgeseline Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki tarafından sert tepki geldi.

DÜNYA 12.11.2019, 13:12
Polonya'dan Netflix tepkisi

BBC'de yer alan habere göre, Başbakan Morawiecki, Nazi ölüm kampı belgeselinde değişiklik yapılması için Netflix Üst Yöneticisi Reed Hastings'e bir mektup gönderdi.

Polonya Başbakanı gönderdiği mektupta, belgeselde yer alan haritadaki ölüm kamplarının bugünkü Polonya sınırları içinde olduğunu belirtti. Bu durumun "Polonya'yı ölüm kamplarından sorumlu" bir pozisyona sokabileceğini vurgulayan Morawiecki, ülkesinin o dönemde Almanya işgali altında olduğunu hatırlattı.

Başbakan Morawiecki, 2. Dünya Savaşı ve Nazi Soykırımı ile ilgili gerçeklerin korunması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

"Netflix'teki işler hatalı"

Morawiecki mektubunda, Netflix'te yayınlanan belirli işlerin "büyük oranda yanlış" olduğunu ve "tarihi yeniden yazdığını" ileri sürdü. Mektupta, 1942 sonlarındaki Avrupa haritası ile Witold Pilecki'nin beyanlarına da yer verildi. Pilecki, gönüllü olarak atıldığı Auschwitz toplama kampından kaçışı sonrası anılarını kaleme alan Polonyalı bir asker.

Başbakan Morawiecki, "Bu korkunç hatanın istemeyerek yapıldığına inanıyorum." ifadelerine yer verdi.

Netflix'in Reuters'a yaptığı açıklamada belgeselle ilgili endişelerin farkında olunduğu ifade edildi.

Polonya hapis cezası getirmişti

Polonya'da geçtiğimiz yıl çıkarılan kanun kapsamında "Alenen ve gerçeklere aykırı olarak Polonya milletine ve devletine, Üçüncü Reich (Nazi Almanyası) tarafından işlenen Nazi suçlarından dolayı sorumluluk atfedenlere" 3 yıla kadar hapis ya da para cezası öngörülmüştü. Sonrasında İsrail ve ABD'den gelecek tepkiler sonucu hapis cezası kaldırılmıştı.

Auschwitz-Birkenau kampına gönderilen 1,3 milyon kişiden 1,1 milyonu katledilmişti.

Yorumlar (0)