Polisler protestoculara katıldı, işler karıştı!

Bolivya'da seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla başlayan protesto gösterileri devam ediyor. Ülkedeki bazı polislerin, hükümet karşıtı protestoculara katıldığı görüldü. 

DÜNYA 09.11.2019, 10:44 09.11.2019, 10:49
Polisler protestoculara katıldı, işler karıştı!

Bolivya basınında yer alan haberlere göre, Sucre, Santa Cruz ve Cochabamba kentlerinde bulunan bazı polisler, Devlet Başkanı Evo Morales hükümetine karşı isyan etti. Polisler, seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla şiddet eylemlerine dönüşen protestolarda muhaliflerin yanında yer alamaya başladı. 

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Savunma Bakanı Javier Zabaleta, protestocu polislere karşı ordunun devreye girmeyeceğini ve söz konusu kişilere karşı yine polis gücünün kullanılacağını belirtti. 

Seçimlerde hile yapıldığını ileri süren muhalifler ve Devlet Başkanı Morales destekçilerinin devam ettirdiği protestolar, sık sık taraflar arasında taşlı sopalı kavga ve çatışmalar haline geliyor. 

Morales: Demokrasiyi savunun!

Devlet Başkanı Evo Morales, sosyal medya hesabı üzerinde, halka "şiddet yanlısı grupların tehditi altındaki" demokrasiyi savunma çağrısında bulundu. 

"Demokrasimiz, anayasal düzene kasteden şiddet yanlısı gruplarca ortaya konan darbe girişimi karşısında tehlikededir. Uluslararası topluma, hukuk devletine karşı bir darbe yapıldığını haber veriyoruz." diyen Morales, halka barışçıl bir şekilde demokrasiyi ve anayasayı savunma çağrısında bulundu.

İçişleri Bakanı Bonifaz'dan sükunet çağrısı

Bolivya İçişleri Bakanı Carlos Romero Bonifaz, başkent La Paz'da konuya ilişkin gerçekleştirilen basın toplantısında, muhalifleri yeniden sükunete çağırdı. Sosyal medya hesaplarındaki yalan paylaşımlara işaret eden Bonifaz, hükümete karşı bayrak açan polislere yönelik herhangi bir askeri operasyon gerçekleştirilmeyeceğini bildirdi. 

24 saatlik ara büyük şüphe uyandırdı

Evo Morales, 20 Ekim'deki seçimlerde yüzde 50 barajını geçemediği halde en yakın rakibi Carlos Mesa'ya 10 puandan daha fazla bir fark attığı için ilk turda başkan seçilmişti; ancak gerek oy farkının yüzde 10,1 kadar düşük bir fark olması, gerekse 24 saat sayımı duran oyların sayımının devam ettirilmesiyle birlikte oyların keskin bir şekilde Morales lehine dönmesi, özellikle Bolivya muhalefetini ayağa kaldırmıştı.

Kasım ayının ortasında sonuç netleşecek

Amerikan Devletleri Örgütü, Kasım ayının ortası gelmeden seçim sonuçlarının denetimini bitireceğini duyurdu. OAS, seçimle ilgili endişelerini dile getirmişti. Örgüt, Pazartesi günü Twitter üzerinden yaptığı duyuruda sandıklarda görev yapan Bolivya halkına tutanak kağıtlarını kendilerine göndermeleri yönünde bir çağrıda bulundu.

Evo Morales ve Bolivya Senatosu lideri Adriana Salvatierra, hükümetin eylemcilerin taleplerine boyun eğmeyeceğini ve Amerikan Devletleri Örgütü'nün denetiminin sonucuna saygı duyarak adım atacaklarını duyurdu.

Yorumlar (0)