NATO'dan kritik YPG mesajı!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Baltık Savunma Planı'na YPG şartına ilişkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştuğunu ve çalıştıklarını söyledi.

DÜNYA 04.12.2019, 10:32 04.12.2019, 14:34
NATO'dan kritik YPG mesajı!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin ardından Royal United Services Institute'de (RUSI) gerçekleştirilen bir konferansta konuştu.

Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'nun Baltık ülkelerine ilişkin savunma planını onaylamamasına ilişkin, "Suriye'deki YPG'nin nasıl tanımlanması gerektiği konusunda müttefikler arasında görüş ayrılıkları var. Ancak halihazırda hem Baltık ülkelerini hem de tüm müttefikleri korumak için planlarımız ve güçlerimiz bulunuyor. Türkiye ile NATO arasındaki sorunların Londra'da çözüleceğine dair söz veremem." dedi.

Baltık Savunma Planı'na YPG şartına ilişkin Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum, çalışıyoruz." ifadesini kullandı. 

"Saldırı olursa tüm ittifak karşılık verecek"

Stoltenberg, dün yaptığı açıklamada, Polonya ve Baltık ülkelerinde NATO kuvvetlerinin varlığı sayesinde Rusya’ya çok güçlü bir sinyal gönderdiklerini belirterek, "Polonya ya da Baltık ülkelerine bir saldırı olursa, tüm ittifak karşılık verecek." demişti. 

NATO’nun düşman listesinin bulunmadığını aktaran Stoltenberg, "Ancak gerektiğinde karşılık vereceğiz." ifadesini kullanmıştı. 

ABD, NATO'nun Baltık ülkeleri ve Polonya’ya yönelik savunma planlarını desteklemesi için Türkiye'ye çağrıda bulundu. Fakat NATO'nun Suriye'de terör örgütü YPG ile mücadelesine daha fazla siyasi destek vermesi gerektiğini belirten Türkiye, bu planları şimdiye kadar kabul etmedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün NATO Zirvesi'ne katılmak için İngiltere'nin başkenti Londra'ya hareketi öncesinde yaptığı açıklamada, terör örgütlerine karşı NATO’dan destek alınmaması durumunda NATO'nun Baltık ülkeleri ve Polonya'ya yönelik savunma planlarına karşı çıkılacağını söylemişti. 

Stoltenberg, Avrupa Birliği’nde (AB) daha güçlü bir savunma duruşuna karşı çıkmadığını fakat NATO’nun yerini almaya çalışmanın mantıksız olduğunu kaydetmişti. 

"YPG'nin nasıl tanımlanacağı konusunda sorun yaşandığı bilinen bir şey"

Türkiye ve NATO arasındaki sorunun zirvenin sonunda çözüleceğine yönelik söz veremeyeceğini kaydeden Stoltenberg, "YPG'nin nasıl tanımlanacağı konusunda sorun yaşandığı bilinen bir şey." demişti. 

Yorumlar (0)