NATO, eğitim misyonu faaliyetlerini askıya aldı

NATO, ABD hava saldırısı sonucu İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından, Irak'ta gerçekleştirdiği eğitim misyonu faaliyetlerini geçici olarak askıya aldığını açıkladı.

DÜNYA 04.01.2020, 16:16 04.01.2020, 16:19
NATO, eğitim misyonu faaliyetlerini askıya aldı

NATO Sözcüsü Vekili Dylan White, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki görüşmelerin yakından takip edildiğini belirtti.

NATO'nun ABD'li yetkililerle sürekli olarak irtibatta olduğunu söyleyen White, Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in de ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile bir telefon görüşmesi yaptığını ifade etti.

Personelin güvenliği öncelikli

White, NATO Irak eğitim misyonunun birkaç yüz personel ile yürütüldüğünü hatırlatarak, misyonun Irak hükümetinin isteği üzerine ülkenin güvenlik birimlerini güçlendirdiğini kaydetti.

White sözlerine, "Irak'taki personelimizin güvenliği ciddi önem taşıyor. Gerekli önlemleri almayı sürdürüyoruz. Irak eğitimi misyonu devam ediyor fakat eğitim faaliyetleri geçici olarak askıya alındı." şeklinde devam etti.

Ne olmuştu?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklama ile İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınında gerçekleştirilen saldırıda öldürüldüğü öğrenilmişti.

Gerçekleştirilen saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında olduğu 5 Iraklıyla 10 kişi yaşamını yitirmişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, olay sonrasında yaptığı açıklamada, "Onun gidişiyle, onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor." sözlerini kullanmıştı.

Ülkede 3 günlük yas ilan eden Hamaney, Süleymani'nin yerine yardımcısı Tuğgeneral İsmail Kaani'yi getirmişti.

Yorumlar (0)