NATO'dan Ukrayna'ya F-16 teslimi açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB ülkelerinin savunma bakanlarının katıldığı Brüksel'deki toplantı öncesi konuştu. Ukrayna'nın kendini savunma hakkını kullanılabilmesi gerektiğine değinen Stoltenberg, "BM Şartı, bunu öngörüyor. Dolayısıyla Ukrayna'yı desteklememiz, NATO'yu bu çatışmanın bir tarafı yapmaz." dedi. Stoltenberg, F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya ne zaman teslim edileceğiyle ilgili soruyu da yanıtladı.

DÜNYA 23.05.2023, 17:04 Hakan Öksüz
NATO'dan Ukrayna'ya F-16 teslimi açıklaması

24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna-Rusya savaşı tüm hızıyla devam ediyor. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya verdiği mali ve askeri mühimmat desteğinin yanı sıra Ukrayna'nın mücadelesi, Rusya'nın ilerleyişini yavaşlatıyor. Ülkenin doğusunda yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle zaman zaman başkent Kiev'e bombalar düşüyor. Donetsk bölgesindeki kritik ulaşım merkezlerinden olan Bahmut şehri, savaşın düğümünün çözülebileceği yer olarak gösteriliyor. 

AB ülkelerinin savunma bakanlarının yer aldığı Brüksel'deki toplantıya katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantıdan önce basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. Ukrayna'ya sağlanan askeri desteğin artırılmasının önemine değinen Stoltenberg, "Bu desteğin nasıl hızlandırılacağını bakanlarla görüşeceğiz." dedi.

F-16 uçaklarının teslimi 

Rusya'ya karşı direnen Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirmek için F-16 savaş uçaklarının Kiev yönetimine tahsis edilmesinin iyi bir fikir olacağını belirten Stoltenberg, "Bunu iyi bir fikir olarak gördüğümü daha önce de belirtmiştim. Almanya gibi bazı NATO ülkeleri, Ukraynalı pilotlara eğitim vermeye başladı. Bu son derece olumlu. Ukrayna'nın kendini savunma hakkı olduğunu unutmayalım. BM Şartı'nda da var bu. Yaptığımı şey, bu kendini savunma hakkının Ukrayna tarafından kullanılabilmesini sağlamaktan başka bir şey değil. Yani Ukrayna'yı bu anlamda desteklememiz, NATO'yu bu çatışmanın bir tarafı yapmaz." vurgusunu yaptı.

Pilot eğitimleri ne zaman başlayacak?

Pilot eğitimlerinin başlayacağı zamana dair bilgi vermeyen Stoltenberg, "İlgili ülkeler, bununla ilgili duyuruları yapacaktır. Bizim açıklamamız doğru olmaz. F-16 uçaklarının teslimi kararı, uzun vadede Ukrayna'ya verdiğimiz desteğin ne kadar ciddi olduğunu gösterecek." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)