NATO'dan Rusya'ya ilhak tepkisi: Sonuçları kötü olur!

Rusya'nın ilhak kararıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında sert açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Portekiz büyüklüğündeki bir bölgeyi ele geçirdiler. Bu topraklar, Ukrayna'ya aittir. Rusya, ikinci defa Ukrayna'nın topraklarını silah zoruyla ele geçirdi. Nükleer silah kullanmaları halinde Rusya'nın başına kötü şeyler gelecek." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 30.09.2022, 20:28 Hakan Öksüz
NATO'dan Rusya'ya ilhak tepkisi: Sonuçları kötü olur!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'daki 4 bölgenin artık Rus toprağı olduğunu açıklaması, uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı. Rusya'nın ilhak açıklamasına NATO'dan ilk tepki geldi. NATO karargahında basın toplantısı düzenleyen Jens Stoltenberg, Rusya'nın ilhak kararının yasa dışı olduğunu belirtti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Bu ilhakı asla tanımayacağız." dedi.

"Portekiz büyüklüğündeki bir bölgeyi ele geçirdiler"

İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesinden beri Avrupa topraklarında bu denli büyük bir ilhak girişiminin görülmediğini kaydeden Stoltenberg, "Rusya, yaklaşık olarak Portekiz büyüklüğündeki bir bölgeyi silah zoruyla ele geçirdi. Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'u topraklarına kattıklarını söylüyorlar. Tıpkı Kırım gibi bu topraklar da Ukrayna'ya aittir. Moskova'da gerçekleştirilen yasa dışı referandumların sonucu, bu gerçeği değiştiremez. Rusya, ilhak kararıyla birlikte uluslararası hukuku bütünüyle ihlâl etmiştir." şeklinde konuştu.

"İkinci defa Ukrayna'nın topraklarını silah zoruyla işgal ediyorlar"

Rusya'nın daha önce de Kırım'ı ilhak ettiğini hatırlatan Stoltenberg, "İkinci defa Ukrayna'nın topraklarını silah zoruyla işgal ediyorlar. Güç gösterisi yaptıklarını zannedebilirler. Bu tamamen zayıflık göstergesi. Putin'in savaş planları bozuldu, stratejik hedeflerden vazgeçildi. Plan işlemeyince bu toprakları ilhak ederek başarılı olduklarını söylediler. Ukrayna'ya verdiğimiz desteği sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın kazanması, dünyaya yanlış bir mesaj verebilir"

NATO'nun ve Ukrayna'nın toprak güvenliğinin sağlanması için Rusya'ya karşı çıkmayı sürdüreceklerini söyleyen Jens Stoltenberg, "Putin'in kazanması, istediğimiz son şey bile değil. Yaşanan son gelişmeler, otoriter devletlerin, askeri yöntemle başka bir ülkenin toprağını işgal etmesinin mümkün olduğu mesajını verebilir. Bu mesaj, dünya genelinde birçok çatışmanın çıkmasına yol açabilir. Nükleer silahlarıyla dünyayı tehdit eden Rusya'nın faaliyetlerini izliyoruz. Nükleer silah kullanması halinde Rusya'nın başına neler gelebileceğini kendilerine ilettik." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)