Putin ilhakı resmen açıkladı: İlk tepki AB ve ABD’den geldi

Putin’in ilhak açıklamasının ardından bir araya gelen AB ülkelerinin liderleri, söz konusu durumun yasa dışı bir eylem olduğunu ve bunu asla tanımayacaklarını açıkladı.

DÜNYA 30.09.2022, 16:55 30.09.2022, 16:57
Putin ilhakı resmen açıkladı: İlk tepki AB ve ABD’den geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Zaporijya, Herson, Putin, Donetsk ve Lugansk kesimlerinin Rusya topraklarına tamamıyla geçiş yaptığını duyurdu. Gerçekleştirilen açıklamanın sonrasında Avrupa Birliği'nden (AB) tepkiler gelmeye başladı.

“Kınıyor ve reddediyoruz”

AB ülkeleri taraftan yapılan açıklamada, "Ukrayna’nın bağımsızlığını ihlal eden bir Rusya görüyoruz. Yaptığı yasa dışı referandumu hiçbir şekilde tanımıyoruz. Rusya'nın Herson, Zaporijya, Luhansk ve Donetsk’i yasa dışı olarak ilhak etmesini kınıyor ve reddediyoruz.” denildi.

“Topraklar asıl sahibinin olarak kalacaktır”

AB'ye mensup ülkeler tarafından, Rusya'nın gerçekleştirdiği eylemleri sınırlandırma amacıyla sağlanan tedbirlerin güçlendirileceği aktarıldı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen yaşanan ilhak ile ilgili, "Rus işgalciler tarafından ele geçirilen bütün Ukrayna toprakları sahibine yani egemen Ukrayna'nın bir parçası şeklinde kalacak." dedi.

Tepkiler peş peşe geliyor

Bunun yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna topraklarında gerçekleşen ilhak durumunun Washington tarafından asla tanımayacağını dile getirdi.

Referandumların meşruiyetinin olmadığını ifade eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Uluslararası hukuka aykırı bir durum.” şeklinde dile getirdi.

Yorumlar (0)