Moskova'da Dağlık Karabağ'ın gelişimine ilişkin ortak bildiri imzalandı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in 'Dağlık Karabağ' görüşmesi sona erdi.

DÜNYA 11.01.2021, 21:11
Moskova'da Dağlık Karabağ'ın gelişimine ilişkin ortak bildiri imzalandı

Üç lider, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geldi.

Kremlin Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmede, Dağlık Karabağ konusu ele alındı.

Görüşmenin akabinde açıklama gerçekleştiren Putin, Karabağ anlaşmasının maddelerine harfiyen uyulduğunu, Azerbaycan ve Ermenistan tarafının ciddi bir ihlal veya olayın gerçekleşmediği hususunda mutabık kaldığını kaydetti.

Ortak bildiriye imza atıldı

Üç devletin başbakan yardımcılarının yakın bir dönemde 'Karabağ gelişim programı' sunacağını kaydeden Putin, Karabağ'ın gelişimine ilişkin bir ortak bildiriye imza atılacağını da açıkladı.

"48 bin mülteci geri döndü"

Rusya'nın Dağlık Karabağ'daki ara buluculuk eylemlerinin, söz konusu bölgede istikrarlı bir ateşkesin gerçekleşmesine yönelik olduğunu belirten Putin, "Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan tarafından varılan üçlü ateşkes sözleşmesi, istikrarlı bir biçimde uygulanıyor. Dağlık Karabağ'daki durumda herhangi bir sıkıntı yok, 48 bin mülteci an itibarıyla bölgeye dönmüş durumda." şeklinde konuştu.

Engellerin kaldırılması amaçlanıyor

Hudut hatlarının kesinleşmesi, barış gücü kuvvetlerinin durumu gibi hususlarda ileriye dönük adımların tespit edilmesi gerektiğine vurgu yapan Putin, üçlü bir faaliyet grubunun ekonomi, ticaret ve ulaşımın önündeki engellerin ortadan kaldırılması için gayret edeceğini kaydetti.

"Ulaşım ağlarının açılması gerekiyor"

Putin, Paşinyan ve Aliyev ile görüşmesinin olumlu koşullarda geçmesini ve Dağlık Karabağ'daki durumun çözüme kavuşmasını umduğunu belirtti.

Aliyev, "Ulaşım yollarının açılmasının her iki devletin de faydasına olacağını ve bölge devletlerinin bu adımı izleyeceğini umuyorum." dedi. Paşinyan ise Dağlık Karabağ hususunda müzakere etmeye açık olduklarını kaydetti.

Yorumlar (0)