Lübnan da İsrail'e göz kırptı!

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail'le normalleşme anlaşması yaptığı için eleştirilen BAE'yi, "BAE egemen bir ülke" diyerek destekledi. Mişel Avn, "Lübnan, İsrail'e küs mü kalacak?" sorusuna "Bu değişir" cevabını verdi.

DÜNYA 16.08.2020, 14:36
Lübnan da İsrail'e göz kırptı!

BAE ve İsrail anlaşmasına hangi ülke nasıl yaklaşıyor?

Türkiye, İran, Libya, Filistin ve Dünya Müslüman Alimler Birliğinin sert tepki gösterdiği; Mısır, Bahreyn, Umman ve AB'nin desteklediği;  Arap Birliği, Suudi Arabistan ve Kuveyt'in sessiz kaldığı, Pakistan ve Ürdün'ün ihtiyatlı yaklaştığı; Cezayir, Fas, Kuveyt ve Yemen'de bazı parti ve siyasi hareketlerin itiraz ettiği, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un dahi "kardeşe ihanet" olarak yorumladığı BAE-İsrail anlaşması sonrası Lübnan, İsrail'e göz kırpmaya başladı.

Ortadoğu'yu Müslümanlar için adeta cehennem hâline getiren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan üçüncü arap ülkesi olmuştu. İlk olarak İsrail ile 1979 yılında Mısır, 1994 yılında da Ürdün normalleşme anlaşması imzalamıştı. Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın açıklamasına bakılınca dördüncü ülkenin Lübnan olma ihtimali güçleniyor.

Lübnan da göz kırpmaya başladı

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Fransız BFM televizyonunun sorularını yanıtladı. BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararına dair Mişel Avn, "BAE egemen bir ülke" dedi.

Mişel Avn, Lübnan'ın gelecekte İsrail ile barış yapma ihtimalini soran BFM televizyonuna şu cevabı verdi:

"Bu değişir. Bizim, İsrail ile sorunlarımız var ve ilk önce bunları çözmeliyiz."

Lübnan-İsrail ilişkileri

İsrail ile Lübnan ilişkilerine bakıldığında çok sayıda sınır ötesi çatışma bulunuyor. Öyle ki İsrail, Lübnan iç savaşı sırasında başkent Beyrut'a kadar ilerlemiş ve şehrin batısını kuşatma altına almıştı.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail'in "terör örgütü" gördüğü Lübnan'daki Hizbullah örgütünün ise müttefiki.

Beyrut (Lübnan) - Tel Aviv (İsrail) hattında herhangi bir resmi ilişki yok ve iki ülke arasındaki sınır bölgesi, BM'ye bağlı barış gücü askerleri tarafından korunuyor.

Yorumlar (0)