Lavrov: Ukrayna ile müzakereler askıya alındı!

Ukraynalı müzakerecilere sundukları anlaşma teklifinin 5 gündür yanıtsız kaldığını belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, müzakerelerin durdurulduğunu söyledi.

DÜNYA 22.04.2022, 19:13 23.04.2022, 01:29 Hakan Öksüz
Lavrov: Ukrayna ile müzakereler askıya alındı!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ile Moskova’da bir araya geldi. Görüşme sonrası kameraların karşısına geçen Lavrov, Ukrayna ile sürdürülen müzakereler hakkında konuştu. Müzakere sürecinin bir hayli yavaş sürdüğüne değinen Lavrov, sürecin askıya alındığını kaydetti.

"Teklifimize 5 gündür cevap vermiyorlar"

Müzakerelerin duraklatılma sebebi hakkında açıklama yapan Lavrov, "Tam 5 gün önce Ukraynalı müzakerecilere bir teklif sunmuştuk. Bu sürede cevap alamadık. Ukrayna lideri Zelenski'ye bu teklif hakkında soru soruldu. Ukrayna lideri, Rusya'dan herhangi bir teklif almadıklarını dile getirdi. Yani görebiliyorsunuz değil mi? Müzakere sürecinde karşı karşıya olduğumuz manzara bu." ifadelerini kullandı.

Ukraynalı temsilcilerden sürekli olarak "müzakereye ihtiyacımız yok" şeklinde ifadeler duyduklarını belirten Rusya Dışişleri Bakanı, karşı tarafın işi yokuşa sürdüğünün altını çizdi.

"Türkiye ve Almanya seçenekleri konuşuldu"

Lavrov, "Güvenlik garantisi istiyorlar ancak bunu dış ülkelerin yapmasını gerektiğini söylüyorlar. Hangi ülkeleri istediklerine dair liste vermediler fakat BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerini kastediyorlar. Türkiye ve Almanya seçenekleri masaya geldi. Buna karşı çıkmıyoruz. Önemli olan şey, onların istediği güvenlik garantilerinin bizim için bir tehdit niteliği taşıyıp taşımayacağıdır." dedi.

"Hiçbir ültimatomu kabul etmeyiz"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Mariupol'de Ukrayna unsurlarının imha edilmesinin müzakereleri bitireceğini söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin açıklamaları hakkında da konuştu. Hiçbir ültimatomun kendilerini etkilemeyeceğinin altını çizen Lavrov, "Batılı ülkeler, Ukrayna'yı kullanarak bizi zayıflatmak istiyor. Kendi oluşturdukları normları temelden sarsıyorlar." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)