Lavrov, barış görüşmelerindeki son durumu açıkladı!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile süren barış görüşmelerinin yavaş ilerlediğini belirterek, “Ukraynalı yetkililer müzakerelere ihtiyaç duymuyormuş ve kaderlerine razıymış gibi davranıyorlar” şeklinde konuştu.

DÜNYA 22.04.2022, 10:20 22.04.2022, 17:31
Lavrov, barış görüşmelerindeki son durumu açıkladı!

Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmalar devam ederken, tüm dünya müzakere masasından gelecek olumlu bir haberi bekliyor. Ukrayna ile gerçekleştirilen son müzakerelerin ardından açıklamalarda bulunan Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, görüşmelerin yavaş ilerlediğini açıkladı. Ukrayna tarafından gelen açıklamaları anlamakta güçlük çektiklerini belirten Lavrov, “Ukraynalı yetkililer müzakerelere ihtiyaç duymuyormuş ve kaderlerine razıymış gibi davranıyorlar” ifadelerini kullandı. 

İsveç’ten NATO kararı

Öte yandan Rusya’nın aleyhine bir hamle de İsveç’ten geldi. NATO’ya katılmaması yönünde Rusya’nın uyarı mesajı yayımladığı İsveç, katılım sürecini hızlandıracaklarını duyurdu. Kısa süre önce konuyla ilgili bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, İsveç ve Finlandiya’nın NATO dâhil olmasını asla kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, “Bunun sonuçları olur” ifadesini kullanmıştı. Rusya’nın bu net tutumu sonrası İsveç ve Finlandiya’nın nasıl bir tavır sergileyeceği ise merak konusu oldu. 

İsveç’ten karşı hamle geldi

Rusya’nın uyarı mesajlarına rağmen İsveç’ten karşı bir hamle geldi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, NATO ülkeleri arasında yer almak istediklerinin altını çizerek, katılım sürecini hızlandıracaklarını belirtti. Linde, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsveç hükümetinin katılım sürecine hız kazandırmak amacıyla ulusal güvenlik raporunu da kısa süre içinde tamamlayacağını kamuoyu ile paylaştı. 

“NATO’ya katılım sürecimizin bir an önce sonuçlanmasını arzuluyoruz”

Dışişleri Bakanı Ann Linde, dünya basınında ses getiren bu açıklamalarını, Savunma Bakanı Peter Hultqvist ile yaptığı görüşmenin ardından yaptı. İsveç hükümeti kadar İsveç halkının da NATO’da yer almak istediklerini belirten Linde, “NATO için tasarlanan bir ulusal güvenlik raporumuz bulunuyor. Bu normalde 31 Mayıs’a kadar tamamlanması gerekiyordu. Ancak biz katılım sürecinin bir an önce sonuçlanmasını arzuluyoruz. Bu sebeple bu tarihi 13 Mayıs’a çekme kararı aldık. Kısa bir süre içinde güvenlik raporumuzu tamamlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

“Böyle bir adımın atılmamasını umuyoruz. Atılırsa, sonuçları olur”

Yaşanan Ukrayna krizinin ardından gözler, uzun bir süredir NATO’ya üyeliği gündemde olan Finlandiya ve İsveç’e çevrilmişti. İki ülkenin de NATO’ya katılımına sıcak bakmayacaklarını belirten Rus makamları, bu konuda bir adım atılmaması uyarısında bulunmuştu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Böyle bir adımın atılmamasını umuyoruz. Eğer bu ülkelerin NATO’ya katılımı gerçekleştirse, mutlaka belli sonuçları da olur” ifadelerini kullanmıştı. 

“Her bağımsız ülke, güvenlik konusundaki kararlarını kendisi alabilmeli”

Maria Zaharova’nın bu net açıklamalarına da yanıt veren Dışişleri Bakanı Ann Linde, “Rusya her zaman yaptığını yapıyor. Bir kez daha tehditle karşı karşıyayız. Her bağımsız ülke, güvenlik konusundaki kararlarını kendisi alabilmeli. Diğer ülkelerin de buna saygı göstermesi gerekir. Hazırlamakta olduğumuz güvenlik raporunda Rusya’dan gelen bu açıklamalar da dikkate alınacak. Her ihtimali göz önünde bulunduracağız” dedi. 

“Finlandiya’nın da muhtemel NATO üyeliği için hamle yapması, raporumuzu ciddi oranda etkileyecektir”

Linde, açıklamalarının son bölümünde Finlandiya’nın başvuru sürecine de ayrı bir parantez açarak, “Finlandiya’nın tutumu da raporumuzda önemli yer arz ediyor. Onların da muhtemel NATO üyeliği için hamle yapması, raporumuzu ciddi oranda etkileyecektir” şeklinde konuştu. Savunma Bakanı Peter Hultqvist de, Finlandiya tarafında NATO üyeliği için gördükleri istekli tavır nedeniyle kendilerinin de bu yönde bir politika benimsemeye karar verdiklerini vurguladı. 

İsveç halkının yüzde 57’si NATO’ya katılım sürecini destekliyor

İsveç’in NATO’ya katılım süreci, ülkenin de en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Konuyu ele alan İsveç’in yüksek tirajlı gazetelerinden Aftonbladet, bir anket düzenleyerek halkın nabzını tuttu. Gazetenin yaptığı anket sonuçlarına, İsveç halkının yüzde 57’si NATO’ya katılım sürecini destekliyor. Yüzde 43’lük kesim ise NATO’ya dâhil olmaya sıcak bakmadıklarını dile getirdi. Gazetede yer alan bir diğer bilgide, Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmaların öncesinde İsveç halkı arasında NATO’ya sıcak bakan kesimin oranı yüzde 30 olarak belirtildi. Böylelikle Ukrayna’da görülen savaş sonrası İsveç halkı arasında NATO üyeliğini destekleyen vatandaşlar, yüzde 27 oranında artış gösterdi.

Yorumlar (0)