Kuzey Kore'den Trump'a övgü: Muhteşem...

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yarımadayı Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye bölen 'silahsızlandırılmış bölgede' buluşup tokalaştıktan sonra Kuzey Kore sınırını geçti. Kuzey Kore devlet televizyonu, bu geçişi 'muhteşem ve tarihi bir an' olarak nitelendirdi.

DÜNYA 01.07.2019, 11:59
Kuzey Kore'den Trump'a övgü: Muhteşem...

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yarımadayı Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye bölen 'silahsızlandırılmış bölgede' buluşup tokalaştıktan sonra Kuzey Kore sınırını geçti. Kuzey Kore devlet televizyonu (KCNA) Trump'ın isteğiyle gerçekleşen bu olayı 'muhteşem ve tarihi bir an' olarak ekranlara getirdi. 

KCNA, liderlerin gelecekte çok yakın temas halinde bulunma ve Kore yarımadasını nükleerden arındırmak üzere yapıcı diyaloğu ilerletme sözü verdiklerini açıkladı. Kuzey Kore'de halkın haber alabileceği kaynaklar çok kısıtlı. Medya, yıllardır ABD'yi en büyük düşman olarak gösteriyor.

Yarımadayı ikiye ayıran silahsızlandırılmış bölgede gazetecilere açıklamada bulunan Trump, 'tarihi bir an' olarak nitelendirdiği geçişi için 'iki Kore arasındaki sınırı geçmiş olmaktan gurur duyduğunu' belirtti. 

Trump, "Bu büyük bir onur. Büyük ilerleme sağlandı. Özellikle güzel bir dostluk oldu. Dünya için güzel bir gün." diye konuştu.

Kim de, görüşmenin 'Trump ile aralarındaki mükemmel ilişkinin bir işareti' olduğunu vurguladı. Trump'ın yorumlarına gülümseyerek cevaplayan Kim, "Bunun, talihsiz geçmişi arkada bırakıp yeni bir geleceğe bakmak için niyet ifadesi olduğuna inanıyorum." ifadesini kullandı.

Sınırdaki tokalaşmanın ardından ikiliye Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in de katıldı.

"Görüşmenin Kim rejimi için sembolik önemi var"

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin editörü Julian Borger, görüşmeyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Bunun özellikle Kim rejimi için sembolik önemi var. Ülkesinin normalleştiğinin ve dünyada diğer büyük güçlerle beraber bir konuma sahip olduğunun işareti."

Jimmy Carter 1994'te ziyaret etmişti

Eski ABD Başkanı Bill Clinton da Beyaz Saray'daki görevinin son aylarında Kuzey Kore'ye geçmeyi planlamış ancak 2000 yılında George W. Bush'un seçimleri kazandığının kesinleşmesiyle vazgeçmişti. 

ABD'nin eski başkanlarından Jimmy Carter da Beyaz Saray'daki görevi bittikten sonra diplomatik temaslar için Kim'in babası Kim Il-sung'u 1994'te ziyaret etmişti.

Bazı yorumcular Donald Trump'ın ziyaretini 'tamamen tiyatro' olarak nitelendirirken, bazı yorumcular da bu ziyaretin yeni bir müzakere sürecine zemin hazırlayabileceğini söylüyor.

Görevindeyken Kuzey Kore'ye geçen ilk ABD başkanı 

İki liderin, nükleer silahlardan arınmayı masaya yatırdıkları son zirvelerinden sonuç çıkmamıştı. 

Kuzey Kore'nin nükleer programından vazgeçmesi için yürütülen müzakereler geçen sene hız kazanmış, Trump ile Kim Singapur'da buluşmuştu. İki lider 'Kore Yarımadası'nın nükleerden tamamen arındırılması' konusunda kararlılıklarını göstermiş ancak bunun ne anlama geleceği konusunda detay vermemişti.

İki lider Şubat ayında da Hanoi'de görüşmüştü ancak bu görüşmeler de ABD'nin yaptırımları hangi hızda hafifleteceği konusunda anlaşma sağlanamayınca sonuçsuz kalmıştı.

Hanoi'deki görüşmelerin ardından müzakereler dursa da iki lider yazışmayı sürdürdü. ABD Başkanı Trump, görevindeyken Kuzey Kore'ye geçen ilk ABD başkanı oldu.

Yorumlar (0)