Kraliyet tarihinde bir ilk: İspanya Kralı, toplam servetini açıkladı

Eski İspanya Kralı Juan Carlos, kendisi ile ilgili ortaya atılan 'yolsuzluk' iddialarından sonra ülkeden ayrılma kararı almıştı. Bu tartışmalardan sonra İspanya kraliyet tarihinde ilk kez mevcut Kral Felipe, servetini açıkladı. Konuya ilişkin İspanya Kraliyet Sarayı'ndan gelen açıklamada, Felipe'nin servetinin 2.6 milyon euro olduğu duyuruldu.

DÜNYA 26.04.2022, 12:24 27.04.2022, 09:11
Kraliyet tarihinde bir ilk: İspanya Kralı, toplam servetini açıkladı

İspanya Kraliyet Sarayı'nın yaptığı açıklama hükümetin, kraliyette 'şeffaflığı güçlendirmek ve artırmak üzere' yasa çıkarılacağını duyurmasından sonra geldi.

Kral Felipe’nin serveti 2.6 milyon euro!

Yapılan açıklamada, Kral'ın servetinin 2.6 milyon euro civarında olduğu açıklanırken, bu tutarın 2.3 milyon euroluk bölümünün bankada ve öteki hesaplarında yer aldığı, 300 bin euroya yakın mücevher ve sanat eseri olduğu bildirildi. Babasının aksine Felipe’nin, İspanya dışında bir yatırımı veya gayrimenkulü olmadığı da bildirildi.

Babası İspanya’dan ayrılmıştı

İspanya'da 39 yıl devlet başkanı olarak görev alan ve diktatör Franco'dan sonra demokrasiye geçişi sağlayan biri olarak tanınan 82 yaşındaki eski Kral J. Carlos, 2014'te oğlu Felipe'ye tahtını bırakmış ve daha sonra 2 Haziran 2019 tarihinde kraliyet ailesindeki bütün resmi sorumluluklarından ayrıldığını açıklamıştı.

Haklarında ortaya atılan yolsuzluk suçlamaları sebebiyle zor süreçten geçen İspanya Kraliyet Ailesi, Medine-Mekke hızlı tren projesi ile ilgili yapılan ihaleden komisyon almakla suçlanan Kral Carlos'un, devletten almış olduğu maaşı kesmişti.

2014'te oğlu 6. Felipe'ye tahtını bırakan Carlos, kral unvanını muhafaza etmeyi sürdürürken, bu döneme kadar devletten yıllık 198 bin 845 euro tutarında maaş alıyordu.

Komisyonun 65 milyon euroluk bölümünü arkadaşı Wittgenstein'a bağışladığı ve Panamalı bir vakıf yoluyla bunu İsviçre bankalarında bulunan bir hesaba yollayarak yaptığı öne sürülen Juan Carlos ile ilgili İsviçre'den sonra İspanyol mahkemesinde de ayrıca soruşturma açılmıştı.

Komisyon kurulması teklifi reddedilmişti!

Juan Carlos hakkındaki iddialar ile ilgili iki defa soruşturma komisyonu açılması yönünde mecliste teklifte bulunulsa da koalisyon hükümetinin ortağı Sosyalist İşçi Partisi ve muhalefetteki Halk Partisi gibi grupların oyu ile söz konusu teklif reddedilmişti. 2020 yılında İspanya Kraliyet Aliesi’nden gelen açıklamada, 82 yaşındaki Carlos'un İspanya’dan ayrılma kararı aldığı açıklanmıştı.

Yorumlar (0)