Knesset "ilhak oylamasını" erteledi!

İsrail kabinesinin İsrail Parlamentosu Knesset'te yapılacak "Ürdün Vadisi ve Yahudi yerleşimlerinin ilhakı" oylaması bilinmeyen bir tarihe ertelendi.

DÜNYA 29.01.2020, 14:45 29.01.2020, 14:56
Knesset "ilhak oylamasını" erteledi!

İsrail kabinesinin işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan ve Filistin'e ait olan Ürdün Vadisi ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini "ilhak" etmek için pazar günü yapacağını duyurduğu oylama belirsiz bir tarihe ertelendi. 

"Yüzyılın Anlaşması" ismi verilen 80 sayfalık sözde barış planının açıklanması sebebiyle Washington'da bulunan İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin, bir İsrail radyosuna verdiği röportajda, Ürdün Vadisi ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "ilhakına" ilişkin oylamanın pazar günkü kabine toplantısında yapılmayacağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dünkü açıklamalarının aksine İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin, "Evrak işleri ve gerekli düzenlemeler sebebiyle ilhak önerisi pazar günü hükümete sunulmaya hazır olmayacak fakat yakın bir gelecekte gerçekleşecek." diye konuştu. 

İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin, Ürdün Vadisi ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "ilhakı" oylamasının ne zaman yapılacağı ilişkin kesin tarih vermekten kaçınırken, bu adım atılmadan önce İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit'in de görüşünün alınması gerektiğini ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" ismini taşıyan sözde barış planını açıklamasının ardından Washington'da basın mensuplarına verdiği demeçte, Ürdün Vadisi ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "ilhakını" pazar günkü İsrail kabinesinin oyuna sunacağını duyurmuştu.

Bu açıklama, ülkede 1 yılı aşkın zamandır süren ve yapılan 2 erken seçime rağmen çözülemeyen koalisyon krizi sebebiyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun başbakanlığındaki geçici hükümetin Ürdün Vadisi ile yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini "ilhak" etme yetkisi olup olmadığı yönündeki soruları tartışmaya açmıştı. Tartışmalar sonucu İsrail'de tüm gözler İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit'e çevrilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı sözde barış planında Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi, Tel Aviv yönetiminin Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri bulunuyor.

Yorumlar (0)