Kırgızistan Cumhurbaşkanı istifa etti!

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etme kararı aldı.

DÜNYA 15.10.2020, 12:29 17.10.2020, 13:11
Kırgızistan Cumhurbaşkanı istifa etti!

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi yazılı bir açıklama yaparak, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un, "Benim için Kırgızistan'daki barış, Kırgızistan'ın bütünlüğü, Kırgız halkının birliği ve Kırgız toplumunun huzuru her şeyden önce gelir." ifadelerini kullandığını bildirdi.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki sosyo politik tansiyonun düşmediğine vurgu yapan Kırgız Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, dün yeni Bakanlar Kurulunu onayladığını fakat buna rağmen tansiyonun düşmediğini, derhal istifa etmesi için hâlen taleplerin gelmeye devam ettiğini belirterek, mevcut durumun ülkeyi iki taraflı bir çatışmaya götürdüğünü söyledi.

"Halkın kanını döktüren lider olmak istemiyorum"

Bir tarafta göstericilerin diğer tarafta güvenlik güçlerinin bulunduğunu, asker ve güvenlik güçlerinin ise Cumhurbaşkanlığı Konutlarını korumak amacıyla kanunen silah kullanmak zorunda olduklarını hatırlatan Sooronbay Ceenbekov, kendisi için her bir yurttaşın canından daha değerli hiçbir şey olmadığını, tarihe "halkının kanını döktüren cumhurbaşkanı" olarak geçmek istemediğini, bu nedenle cumhurbaşkanlığı makamından istifa etme kararı aldığını ifade etti.

Başbakan'a çağrı!

Dün kabinesini onayladığı Kırgızistan Başbakanı Sadır Caparov ve diğer politikacılara da seslenen Sooronbay Ceenbekov, taraftarlarını Bişkek'ten çıkarmaları ve şehir sakinlerine huzurlu bir ortam sunmaları çağrısında bulundu.

Hiçbir iktidarın Kırgızistan'ın bütünlüğüne ve toplumdaki barışa değmeyeceğinin altını çizen Sooronbay Ceenbekov, "Yüce Allah hepimizi korusun, topraklarımızda sükunet ve huzur olsun." diye konuştu.

Başbakanlık koltuğuna dün oturan Sadır Caparov'un taraftarları ile diğer politikacıların taraftarları gösteriler düzenlemeyi sürdürmüşler ve Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un istifasını istemişlerdi.

Yorumlar (0)