Kırgız-Tacik çatışması: Ölü ve yaralılar var!

Kırgızistan ile Tacikistan sınırında çatışma çıktı. Gelen bilgilere göre çatışmada 1 Tacik sınır muhafızı öldü, 3 kişi yaralandı.

DÜNYA 14.06.2022, 11:41 14.06.2022, 15:45 Hakan Öksüz
Kırgız-Tacik çatışması: Ölü ve yaralılar var!

Kırgız sınır muhafızları, Tacikistan sınırında bir çatışmanın çıktığını duyurdu. Edinilen bilgilere göre yaşanan çatışma sonucunda 1 Tacik sınır muhafızı yaşamını yitirdi, 3 kişi ise yaralı olarak kurtuldu.

Olaya ilişkin bölgedeki valiler ve muhafız komutanları ile temas kurulduğu belirtildi. Bölgede kısa süre önce başka bir çatışma yaşanmıştı. 3 Haziran'a yaşanan çatışmaya ilişkin bilgiler, Kırgız sınır muhafızları ile Tacik kaynaklar tarafından aktarılmıştı. Olayda 3 Kırgız askerinin yaralandığı ifade edilmişti.

Kırgızistan-Tacikistan çatışmaları ne zaman başladı?

Orta Asya ülkeleri olan Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki sınır çatışmaları, 2021 yılının Nisan ayında patlak vermişti. Bölgedeki su kaynakları nedeniyle yaşanan gerilim, çatışmaya dönüşmüştü. 

Kırgızistan ve Tacikistan ordusu, Batken ilinde yaşanan çatışmalara katılmıştı. İlk çatışmanın yaşandığı 29 Nisan günü, her iki taraftan da 6 kişi can vermişti. Can güvenliği nedeniyle yaklaşık 10 bin kişinin, bölgeden tahliye edilmesine karar verilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: 17 evi ateşe verdiler!

Yapılan ateşkes anlaşması, 1 Mayıs'ta başlayan çatışmalarla sona ermişti. Bölgedeki olayları araştıran İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kırgız köyü Kok-Terek'e baskın yapan Tacik güçlerin, 17 evi ateşe verdiğini bildirmişti.

Yorumlar (0)