Kentlerin iklimleri silbaştan!

Bilim adamları küresel ekosistem için çalışma başlattı. 30 yıl sonra büyük kentlerin iklimleri tamamen değişecek.

DÜNYA 11.07.2019, 16:37
Kentlerin iklimleri silbaştan!

Küresel ekosistem için çalışma başlatan bilim adamları, 30 sene içinde büyük kentlerde çarpıcı iklim değişiklikleri yaşanacağı, Londra'nın bugünkü Barselona'ya, Seattle'ın San Francisco'ya, Stockholm'ün Budapeşte'ye, Milano'nun Dallas'a, Madrid'in Marakeş'e benzeyeceği tahmininde bulundu.

Sciencealert'in yaptığı habere göre, bilim insanları, 2050 tarihine kadar dünya şehirlerinin dörtte üçünden çoğunda iklim sistemlerinin yeniden şekilleneceğini, en az yüzde 20'sinin, bugün dünya üzerinde herhangi bir yerde benzeri olmayan iklim koşullarıyla karşı karşıya kalacağını belirtti.

30 senede yaşanması ihtimali olan iklim değişiklikleri neler?

Zürih'te küresel ekosistem çalışmaları devam eden Crowther Laboratuvarından bilim adamlarının yaptığı araştırmada, 520 büyük şehirde gelecek 30 senede ne gibi iklim değişiklikleri gözleneceği Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin bilgileri doğrultusunda değerlendirildi.

Çalışmada "iyimser" olarak vasıflandırılan bu bilgiler kullanıldı. Çalışmada, 2050 tarihine kadar 520 şehirden yüzde 77'sinde "iklim şartlarında etkili değişimlerin" yaşanacağı, en az yüzde 20'sinde bugün dünya üzerinde herhangi bir yerde örneği olmayan iklim şartlarıyla karşı karşıya kalınacağı öngörüldü.

Madrid Marakeş'e, Londra Barselona'ya benzeyecek

Araştırma ekibi, iklim açısından Londra'nın bugünkü Barselona'ya, Seattle'ın San Francisco'ya, Stockholm'ün Budapeşte'ye, Milano'nun Dallas'a, Madrid'in Marakeş'e, Detroit'in de Washington'a benzeyeceği tahminini aktardı.

Aynı şekilde Paris'te Canberra'nın, Reykjavik'te de Wellington'un iklim koşullarının hissedilebileceği belirtildi.

Bu değişimlerin özellikle Kuzey Yarımküre'de daha sıcak ve daha ıslak iklim koşulları anlamına geleceği, dünya çapında daha subtropikal şartlara meyil olacağı, Avrupa'da yazın ortalama 3,5, kışın 4,7 derecelik sıcaklık artışı gözleneceği belirtildi.

Araştırma ekibinin lideri Tom Crowther, kentlerin en az yüzde 20'sinde gözlenecek, bugün örneği bulunmayan iklim şartlarının, siyaset, altyapı gibi alanlarda yeni mücadeleleri beraberinde getireceğine işaret ederek, "Buna kesinlikle hazır değiliz." yorumunu yaptı.

Çalışmanın ayrıntıları PLOS One dergisinde yayımlandı.

Yorumlar (0)