Karadağ'da hükümetin kurulması için verilen süre bu gece bitiyor

Batı Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'da yeni hükümetin kurulması için tanınmış olan süre bu gece yarısından itibaren bitecek.

DÜNYA 15.03.2023, 15:45 16.03.2023, 11:11
Karadağ'da hükümetin kurulması için verilen süre bu gece bitiyor

Ulusal basında çıkan haberlere göre, Karadağ'da 29 Aralık 2022 tarihinde hükümeti kurmakla görevli olan Miodrag Lekic'in çoğunluğun desteğini elde edemediği ve yeni hükümetin kurulması amacıyla verilmiş olan sürenin bu gece sona ereceği kaydedildi.

Mevcut Başbakan Dritan Abazovic'in de görevde kalabilmesi amacıyla gereken çoğunluğu elinde bulunduramadığına dikkat çekilen haberde, Abazovic'in tek oya ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

Yayımlanan haberlerde Lekic'in görevi Milo Djukanovic'e iade etmekten başka bir seçeneğinin bulunmadığı, 19 Mart Pazar gününde Cumhurbaşkanlığı seçiminin gerçekleştirileceği Karadağ'da, Djukanovic'in meclisi feshedip erken genel seçmi kararını açıklamasının beklendiği ifade edildi.

Karadağ'daki siyasi kriz

Karadağ'da Abazovic başbakanlığındaki hükümetin 20 Ağustos tarihinde güvenoyu alamaması ile başlayan yeni hükümet kurma süreci adeta bir siyasi kriz olmuştu.

Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfiriye ile ülkede bulunan Sırp Kilisesi'ne "resmi statü" kazandırmak amacıyla imzalamış olduğu "temel anlaşma"yla tartışmalar sebep olan Abazovic önderliğindeki hükümet, Karadağ Meclisi'nde yapılmış olan oylamanın neticesinde düşmüştü.

Ülkede bulunan Sırp yanlısı partiler, Cumhurbaşkanı Djukanovic'e yeni hükümeti kurmak amacıyla Lekic'in adını iletirken Djukanovic ise gerekli şartları yerine getirmediği sebebiyle hükümet kurma görevini Lekic'e vermeyi reddetmişti.

Djukanovic, Karadağ Meclisi'nde 2 defa oylanan ve Cumhurbaşkanının hükümet kurulması sürecindeki yetkileri kısıtlayan yasaya imza atarken, yasa sonrasında ise Karadağ Meclis Başkanı Danijela Djurovic, Lekic'in hükümeti kurmak ile görevlendirildiği bilgisini paylaşmıştı.

Yorumlar (0)