Kanada'dan kritik F-35 hamlesi!

Görevi devraldığı 2015 yılında fazla pahalı oldukları gerekçesiyle F-35 savaş uçağı almama sözü veren Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun, 88 adet uçak siparişi verdiği belirtildi. Konuya ilişkin ayrıntılar, Ulusal Savunma Bakanı Anita Anand tarafından aktarıldı.

DÜNYA 29.03.2022, 00:56 29.03.2022, 15:24 Hakan Öksüz
Kanada'dan kritik F-35 hamlesi!

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, F-35 savaş uçaklarıyla ilgili adım attı. F-35 satın alıp almamak konusunda tartışmalara sahne olan Kanada, nihayet kararını verdi. 6 yıl boyunca ülkede devam eden savaş uçağı tartışması sonuçlandı. Kanada, Lockheed Martin tarafından üretilen savaş uçaklarını almaya karar verdi.

"Müzakeleri 2023 gelmeden tamamlamayı planlıyoruz"

Konuya ilişkin Ulusal Tedarik Bakanı Filomena Tassi ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Kanada Ulusal Savunma Bakanı Anita Anand, 88 adet yeni savaş uçağı satın alacaklarını kaydetti. Tassi, söz konusu alım için 19 milyar dolar bütçe ayırdıklarını belirtti. Anand, "Lockheed Martin şirketinin ürettiği savaş uçaklarını almaya yönelik resmi bir satın alma anlaşması yapmadık. Söz konusu şirket ile müzakerelere başladık. Müzakeleri 2023 gelmeden tamamlamayı planlıyoruz." dedi.

Lockheed Martin şirketi olmazsa Saab'a gidilecek!

Peki ABD savunma devi Lockheed Martin ile Kanada arasındaki müzakereler olumsuz sonuçlanırsa ne olacak? Bu durumda Kanada, Gripen avcı uçaklarını satın almak için İsveç şirketi Saab ile görüşecek. Bu açıklama, Kanada Ulusal Savunma Bakanı Anita Anand'dan geldi. Anlaşma sağlanması durumunda ilk F-35 savaş uçağının 2025 yılında, son savaş uçağı ise 2032 yılında teslim edilecek.

"Kuzey Kutbu'ndaki egemenliğimiz artacak"

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Bakan Anand, "Bu savaş uçağı alım kararı, ülkemiz için oldukça önemli. Böylece Kanada, Kuzey Kutbu üzerinde daha fazla egemen olacak. F-35 savaş uçağı projesinin üye ülkelerinden biri olan Kanada, Başbakan Justin Trudeau'nun görevi devraldığı 2015 yılından beri bu konuda derin bir tartışmanın içine girdi. 2015 yılında başbakanlık koltuğuna oturan Trudeau, "F-35 oldukça pahalı, kesinlikle satın almayacağız." açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar (0)