Japonya’daki 1,6 milyon doz Moderna aşısı “yabancı madde” sebebiyle toplatılıyor 

İçeriğinde yabancı madde bulunan ve şişelerinde kirlenme tespit edilen 1,6 milyon dozdan fazla Moderna aşısı, Japon hastanelerinden toplatılıyor.  

DÜNYA 05.09.2021, 11:59
Japonya’daki 1,6 milyon doz Moderna aşısı “yabancı madde” sebebiyle toplatılıyor 

ABD’li ilaç devi Moderna şirketi, Covid-19 salgınına karşı etkili olan bir aşı geliştirmişti. Bu aşının Japonya’da satışı ve dağıtımından sorumlu olan Takeda firması ise dünya genelinde konuşulacak bir karara imza attı. Muhteviyatında yabancı madde olan ve şişelerinde kirlenme tespit edilen, kullanılmamış 1,6 milyon dozdan fazla Moderna aşısı, Japon sağlık kuruluşlarından ve depolardan toplatılacak. 

Kullanımı durdurulan aşı sebebiyle 2 kişi öldü 

Japonya Sağlık Bakanlığı, kullanımı durdurulan Moderna aşı serisinden vurulan 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 30 ve 38 yaşında olan iki Japon vatandaşın kesin ölüm nedenlerinin ise araştırıldığı bildirildi. 



Bazı şişelerde ve içeriklerde kusur var 

Japonya Sağlık Bakanlığı önceki hafta yaptığı açıklamada, açılmamış Moderna aşısı şişeciklerinde kirlenme olduğunu ve bazı şişelerde de yabancı madde tespit edildiğini bildirmişti. Bakanlık, Moderna’nın İspanya’da ürettiği 1,6 milyon dozdan fazla aşının kullanımını bu sebeplerden ötürü askıya aldığını duyurmuştu. 

Aracı şirket Takeda, güvenlik önlemi olarak İspanya’da aynı üretim bandından çıkan aşıların Japonya’da satışına ve kullanımına bir süre ara vermişti. Yapılan bir başka açıklamaya göre ise kullanımı durdurulan serideki aşılardan 500 binden fazla dozu uygulandı. 

Yorumlar (0)