İtalya'da yapılan 'en büyük tehditler' anketinde Türkiye üçüncü sırada!

İtalya'da gerçekleştirilen bir yılsonu anketine göre İtalyan halkının 'dünya için en büyük tehdit' olarak algıladığı ilk üç ülke arasına ilk kez Türkiye de girdi.

DÜNYA 19.12.2020, 18:34
İtalya'da yapılan 'en büyük tehditler' anketinde Türkiye üçüncü sırada!

Uluslararası ilişkiler alanında ülkenin en köklü düşünce yapılarından biri olan ISPI (Uluslararası Siyasi Araştırmalar Enstitüsü) ile Ipsos araştırma firması tarafından gerçekleştirilen ankette, İtalyan halkının dış politikaya bakış açısı incelendi.

Söz konusu ankete göre, Türkiye, 2015 yılından bu yana tehdit algısında hızla artış gösterdi ve ilk defa İtalyan halkının en büyük tehdit olarak nitelendirdiği 3 ülke arasına girdi.

"Hangi ülke dünya için en ciddi tehdit?" sorusuna, İtalyan halkının yüzde 27'si Çin cevabını verirken, yüzde 15'i İran, yüzde 14'ü ise Türkiye cevabını verdi.

Son iki yılda 5 kat artış

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen aynı ankette Türkiye'yi tehdit olarak algılayan İtalyanların oranı yüzde 8 iken, 2018 yılında ise yüzde 3 olarak tespit edilmişti.

Türkiye bu yıl yüzde 14'lük oranla, Kuzey Kore (yüzde 12), Amerika Birleşik Devletleri (yüzde 10) ve Rusya'yı (yüzde 8) geride bırakmış oldu.

ISPI Direktörü Paolo Magri, anket neticelerini İtalyan medyasına değerlendirirken, Türkiye'ye yönelik tehdit algısındaki yükseliş ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Birkaç sene evveline kadar Avrupa Birliği üyesi olabilecek bir ülke konumunda olan Türkiye'ye yönelik tehdit algısı seviyesi, an itibarıyla İran ile hemen hemen aynı. Buradan anlaşılıyor ki, Türkiye ile ilgili yolunda gitmeyen bazı hususlar var. Türkiye'ye karşı olumsuz yargı tüm hızıyla yükseliyor."

Magri, Türkiye'nin tehdit olarak nitelendirilmesine sebep olan 'dosyalar' arasında, Doğu Akdeniz hususunda Yunanistan ve Fransa ile gerçekleşen çatışma; göçmenlerin tehdit olarak kullanılması; Dağlık Karabağ, Suriye ve Libya'daki müdahaleleri sıraladı.



Yorumlar (0)