İsrail Savaş Kabinesinde "acı verici misilleme" tartışması

İran'ın saldırısı sonrası İsrail'in nasıl bir yanıt vereceği merak konusu oldu. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, misilleme saldırısının yapılacağını belirtti. İsrail Savaş Kabinesi, "acı verici misilleme" seçeneklerini masaya yatırdı.

DÜNYA 16.04.2024, 09:44 Hakan Öksüz
İsrail Savaş Kabinesinde "acı verici misilleme" tartışması

İran tarafından 13 Nisan'da İsrail'e yönelik gerçekleştirilen hava saldırısının, bölgede yeni bir savaşın fitilini yakıp yakmayacağı merak ediliyor. İsrail'in olası bir misillemesinin Orta Doğu'da savaş dalgası başlatabileceği düşünülüyor. Dünyadan İsrail'e "itidal" çağrıları yağıyor.

"Acı verici misilleme" seçenekleri masada

Gazze Şeridi'ne yoğun bombardımanını sürdüren İsrail, 13 Nisan'da İran'ın yaptığı saldırıyla şoke oldu. İsrail, İran'a verilecek yanıtı görüşmeye başladı. Sıcak gündemle toplanan İsrail Savaş Kabinesi, "acı verici misilleme" seçeneklerini masaya yatırdı. 

"İran'ın ağzında acı bir tat kalacak"

İsrail haber kanallarına göre Tel Aviv hükümeti, İran'a yönelik misillemenin nasıl yapılacağını tartışıyor. Birçok seçeneğin masada olduğu, İran'a verilecek yanıtın savaş çıkarmayacak nitelikte olacağı kaydedildi. Bununla birlikte masadaki tüm seçeneklerin İran yönetiminin ağzında "acı bir tat" bırakacağı aktarıldı.

Kabine üyeleri, misillemenin boyutunu ve zamanını tartışıyor

Haberlere göre İsrail'in misilleme saldırısı, ABD tarafından engellenmeyecek bir yanıt olacak. Bölgede yeni bir savaşın çıkmaması için itidalli davranılacağı ancak yanıtın yine de verileceği belirtiliyor. İsrail Savaş Kabinesinin üyeleri, misillemenin nasıl olacağı konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Batılı ülkelerden "misillemeye hayır" çağrıları

Pek çok ülke, İran'a verilecek askeri bir yanıtın yanlış olacağını bildirerek İsrail'e çağrılar yapıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bahsedilen yanıtın verilmemesi için ellerinden gelen yapacaklarını söyledi. 

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi: "Yanıt verilecek"

ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan da itidal çağrıları geliyor ancak İsrail, saldırılara yanıt verilmesi konusunda kararlı görünüyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, saldırıya uğrayan Nevatim Hava Üssü'nde yaptığı konuşmada, "Saldırının yanıtsız kalmayacağından emin olabilirsiniz." dedi.

Yorumlar (0)