ABD’den İran açıklaması: 81 İHA ve en az 6 balistik füzeyi düşürdük

ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e düzenlediği hava saldırısında attığı füze ile insansız hava araçlarından (İHA) 87'sini düşürdüklerini duyurdu.

DÜNYA 16.04.2024, 01:38 Şeyda Gül
ABD’den İran açıklaması: 81 İHA ve en az 6 balistik füzeyi düşürdük

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Patrick Ryder, günlük basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. ABD Merkez Komutanlığına (CENTCOM) göre, İran, Irak, Suriye ve Yemen'den İsrail'e yönelik 110 orta menzilli balistik füze, 30 kara seyir füzesi ve 150'den fazla İHA saldırısı yapıldığını söyleyen Sözcü Ryder, bunlardan 81 İHA'nın ve en az 6 balistik füzenin ABD tarafından düşürüldüğünü belirtti.

Bunların İsrail'e sorulması gerekiyor

ABD'nin bölgede gerilimin artmasını istemediğini kaydeden Sözcü Ryder, diğer yandan İsrail'i ve ABD personelini savunmak için gerekli önlemleri almaya devam edeceklerinin bilgisini verdi. İsrail'in İran'a karşılık vereceğine dair açıklamasıyla ilgili soruları yanıtlayan Sözcü Ryder, “Bu noktada varsayımlara girmek istemiyorum” ifadelerini kullanarak bunların İsrail'e sorulması gerektiğini ifade etti.

Hava tehdidinin yüzde 99'unun ortadan kaldırıldı

Sözcü Ryder, İran'ın misillemesinde fırlattığı füze ile İHA'ların yüzde 50'sinin başarısız olduğu ve hedefine ulaşmadığı yönündeki bir soruya da açıklık getirdi. Sözcü Ryder, kürsüden istihbari detaya girmeyeceğini belirtti ve "İsrail'e yöneltilen hava tehdidinin yüzde 99'unun ortadan kaldırıldığını" iddia etti.

İran, ABD'yi uyarmadı

İran'ın saldırıları başlatmadan önce müttefikleri üzerinden ABD'ye herhangi bir uyarı yapmadığını da söyleyen Ryder, Ukrayna'nın hava savunma önleyicilerinin azalmasıyla ilgili bir soruya da açıklık getirdi. Ukrayna'da durumun "vahim" olduğunu dile getiren Ryder, Rus güçlerinin cephede ilerleme kaydettiğini belirtti. ABD'nin Ukrayna'nın hava savunma ihtiyacını sağlaması gerektiğini bildiren Ryder, “Şu anda olabilecek en önemli şey, Ukrayna'nın savunmasını sürdürebilmesi için gereken desteğin hacmini ve düzeyini alabilmesi için ABD Kongresi'nin ek bütçeyi kabul etmesidi” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)