Çin'den 'İran' Tepkisi: 'İsrail'in saldırısı hukukun açık ihlali’

İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplandı. ABD, İngiltere ve Fransa, saldırıların karşılıksız bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Rusya ve Çin ise İran'ın diplomatik misyonuna yapılan saldırıya neden tepki gösterilmediğini eleştirdi.

DÜNYA 15.04.2024, 11:04 15.04.2024, 11:30 Buse Önder
Çin'den 'İran' Tepkisi: 'İsrail'in saldırısı hukukun açık ihlali’

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in çağrısı üzerine acil toplanarak İran ve İsrail arasındaki gerginlik konusunu ele aldı. Toplantıda, beş daimi üye arasında yaşanan gerilim dikkat çekti. ABD, İngiltere ve Fransa İran'ı kınayıp İsrail'e destek verirken, Rusya ile Çin temsilcileri ise İsrail'in Şam'daki İran misyonunu hedef almasına neden tepki gösterilmediğini sorguladı.

‘BM üyesi halkları tehdit ediyor’

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İran'ı kınayarak başladığı konuşmasında, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a karşı adım atması gerektiğini savundu. Wood, "İran'ın pervasız davranışları sadece İsrail halkına değil, bölgedeki diğer BM üyesi ülkelerin halklarına da tehdit oluşturuyor. Güvenlik Konseyi, İran'ın eylemlerinin karşılıksız kalmaması için bir yükümlülüğe sahi." dedi.

İran'ın bölgedeki tansiyonu artıran eylemlerine değinen Wood, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'ın sorumlu tutulması için gereken adımları atması gerektiğini vurguladı.

İsrail’e tam destek

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da İran'ı İsrail'e yönelik saldırıları nedeniyle kınadı ve Tahran'ın bu saldırılar dolayısıyla sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere ise İsrail'e tam desteklerinin olduğunu ve İran'ı şiddetle kınadıklarını ifade etti.

Riviere, BM Güvenlik Konseyi nezdinde İran'ın sorumlu tutulması için çaba göstereceklerini belirtti.

Kınama kararı engellendi

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise İsrail'in Şam'daki İran misyonunu hedef almasına atıfta bulunarak, bu konunun gündeme getirilmesini istedi. Nebenzia, diplomatik misyonların vurulmasının uluslararası anlaşmaların açık ihlali olduğunu belirtti ve BM Güvenlik Konseyi'nde kınama kararının ABD, İngiltere ve Fransa tarafından engellendiğini hatırlattı.

‘İran saldırısı tansiyonu artırır’

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun da İsrail'in İran diplomatik misyonuna yönelik saldırısının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu savunarak, İran'ın karşı saldırısının bölgedeki tansiyonu artırabileceği endişesini dile getirdi.

Yorumlar (0)