BM'de tansiyon yükseldi: İran'ı savunan Rusya'dan Batı'ya tepki

İran ile İsrail arasında patlak veren sıcak temas sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi acil şekilde toplandı. ABD, İngiltere ve Fransa'nın temsilcileri, İran'ın sorumlu tutulması gerektiğini bildirdi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise, "Batılı bir ülkenin diplomatik misyonuna saldırılsaydı hemen intikam sözleri ederdiniz." diyerek İran'ı savundu.

DÜNYA 15.04.2024, 09:40 Hakan Öksüz
BM'de tansiyon yükseldi: İran'ı savunan Rusya'dan Batı'ya tepki

İran'ın İsrail'e yaptığı saldırı, bölgedeki kaosu artırdı. İsrail'in talebi üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplandı. Orta Doğu'nun uçurumun eşiğine geldiğini söyleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Orta Doğu'da gerilimi azaltmalıyız. Bölgede birden çok yerde cephe açılmamalı. Şimdiye kadar çatışmalar nedeniyle siviller çok bedel ödedi. Bütün ülkeler ortak sorumluluk bilinciyle hareket ederek gerilimi dindirmeli." dedi.

Guterres: "Misilleme eylemleri yasaktır"

Dostça İlişkiler Bildirgesi'nin 1970'de kabul edildiğini anımsatan Guterres, "Uluslararası hukuka göre misilleme eylemleri yasaktır. Gazze'de insani ateşkesin acilen sağlanması gerekiyor. Hiçbir şart sunmaksızın rehineler serbest bırakılmalı. Bölgeye gönderilen insani yardımlar engellenmemeli. Batı Şeria'da şiddet sona ermeli. Kızıldeniz'de ulaşımın tekrar güvenli olması sağlanmalı. Yeni bir savaşı bölge de dünya da kaldıramaz." ifadelerini kullandı.

ABD, İngiltere ve Fransa: "İran sorumlu tutulmalı"

İran'ı kınayan ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, "BM Güvenlik Konseyi, İran'a yönelik adımlar atmalı. İran pervasız şekilde hareket ediyor.  Bu hamleler, bölgedeki tüm sivillerin hayatını tehlikeye atıyor. Husileri ve Hizbullah'ı kullanarak bölgedeki güvenliği tehdit eden İran sorumlu tutulmalı." diye konuştu. 

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, İran'ı kınadı. Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, "İran'ın bunda sorumlu tutulması için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Rusya, İran'ı savundu

İran'ı kınayan Batılı devletlere tepki gösteren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, "İran'ın Şam'daki diplomatik misyonunu vuran İsrail değil miydi? Bir ülkenin diplomatik misyonuna saldırmak, uluslararası hukuku ihlal etmektir. Bu açıkça savaş nedendir. Bu eylemi nedeniyle İsrail'i kınama kararını BM Güvenlik Konseyi'nde gündeme taşımak istedik. ABD, Fransa ve İngiltere bunu engelledi. Yine çifte standartla karşılaştık. Eğer herhangi Batılı bir ülkenin diplomatik misyonuna saldırılsaydı hemen intikam sözleri ederdiniz." ifadelerini kullandı.

İran: "BM tepkisiz kaldı, biz de meşru müdafaa hakkımızı kullandık"

İsrail'in, Suriye'nin başkenti Şam'daki misyonlarına saldırdığını hatırlatan İran'ın BM Daimi Temsilcisi Ali Kerimi Makam, "Birleşmiş Milletler buna tepkisiz kaldı. Uluslararası hukuku açık şekilde ihlal ettiler. Meşru müdafaa hakkımızı kullanarak İsrail'in askeri tesislerini hedef aldık." diye konuştu. 

Yorumlar (0)