Netanyahu, Refah'a yapılacak saldırıyı erteledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İsrail devlet televizyonuna yaptığı açıklamaya göre Refah'a yapılacak operasyonu ertelemeye karar verdiği belirtildi.

DÜNYA 14.04.2024, 22:05 Buse Önder
Netanyahu, Refah'a yapılacak saldırıyı erteledi

Netanyahu, daha önce 9 Şubat tarihinde İsrail ordusu ve güvenlik teşkilatına "Refah'a saldırı planı hazırlanması" talimatını vermişti.

Netanyahu, 8 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a yapılacak kara saldırısı için "tarihin belirlendiğini" söylemişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'a yapılacak kara saldırısını ertelediği öne sürüldü. İddialar, İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan bir haberde dile getirildi.

Geçen hafta Refah'a yapılacak kara saldırısı için "tarihin belli olduğunu" ifade eden Netanyahu'nun bu adımı "ertelediği" iddiası, İsrail'de geniş yankı uyandırdı. Ancak, Netanyahu'nun saldırıyı neden veya ne zamana kadar ertelediğine ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.

Yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah

Gazze'nin güneyinde, Mısır sınırında konumlanan Refah şehri, İsrail saldırılarından önce yaklaşık 280 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyordu. Ancak, İsrail'in 7 Ekim'deki saldırıları sonrasında Gazze Şeridi'nde yaşayan 2,3 milyon kişinin 1,9 milyonu yerinden oldu.

Bu yerinden edilen Filistinlilerin büyük bir kısmı, İsrail'in daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği Refah'a sığınmak zorunda kaldı. Kuzey bölgelerden gelenlerle birlikte Refah'ın nüfusu 4 katından fazla artarak 1,5 milyona ulaştı.

Ancak, yeterli konut olmaması nedeniyle Refah'a sığınan Filistinliler, derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi vermek zorunda kalırken, İsrail ordusu, sık sık Refah kentini hava saldırılarıyla hedef alıyor. Bu durumda, İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak bir yerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

Yorumlar (0)