Savaş Kabinesi, İran'a karşı tepkisini belirliyor: İsrail'in yanıtı ne olacak?

İsrail'de Savaş Kabinesi, İran'la ilgili son gelişmeleri görüşmek üzere ikinci kez toplandı. Toplantı öncesinde kabine üyesi Benny Gantz, İran'a yönelik tehditlerde bulunarak, “Bölgesel koalisyon oluşturacağız. İran, bedelini bizim için uygun tarih ve zamanda ödeyecek” dedi.

DÜNYA 14.04.2024, 19:04 14.04.2024, 19:09 Melina Ay
Savaş Kabinesi, İran'a karşı tepkisini belirliyor: İsrail'in yanıtı ne olacak?

Dün gece İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırısı, bölgeyi tam anlamıyla bir ateş çemberine çevirdi. İsrail'in nasıl bir yanıt vereceği ise merak konusu olurken, Başbakan Binyamin Netanyahu, son durumu ele almak üzere Savaş Kabinesi'ni ikinci kez topladı. Savaş kabinesi, Başbakan Netanyahu'nun başkanlığında Tel Aviv'de bir araya gelerek İran'dan başlatılan İHA saldırısını ele aldı. Toplantıya, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de katıldı. Resmi açıklama yapılmamakla birlikte, toplantıya ilişkin paylaşılan fotoğrafta bu üyelerin hazır bulunduğu görüldü.

“İran bunun bedelini ödeyecek”

Toplantı öncesinde konuşan Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, İsrail'e yönelik tehditler savurdu. Gantz, “Bölgesel koalisyon oluşturacağız. İran, bizim için uygun tarih ve zamanda bunun bedelini ödeyecek” diye konuştu.

Misilleme saldırısından vazgeçildi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün gece ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından İran'a acil bir misilleme saldırısı planından vazgeçtiği belirtildi. New York Times'ın haberine göre, İsrail'in savaş kabinesinin bazı üyeleri karşı saldırı başlatma taraftarıydı, ancak Netanyahu'nun Biden ile görüşmesine ek olarak İran'ın ciddi bir zarar vermemesi, bu planın iptal edilmesine yol açtı.

Savaş Kabinesi’ne onay verildi

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin, İran'ın saldırısına yanıt için Savaş Kabinesine yetki verdiği bildirildi. Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, bu adımla Savaş Kabinesinin, Güvenlik Kabinesinin onayına ihtiyaç duymadan İran'ın saldırısına verilecek yanıt konusunda karar alabileceği belirtildi. Savaş Kabinesinin yetkilendirilmesiyle, İran'a verilecek yanıt konusunda karar alma sürecinin hızlı ve kolay hale geleceği ifade edildi. Savaş Kabinesinde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant ve ana muhalefet lideri Benny Gantz yer alıyor.

İran ve İsrail arasındaki gerilim

1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıya karşılık olarak İran, İsrail'e misilleme yapacağını duyurmuştu. Daha sonra İran, yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle İsrail'e saldırdı. İsrail, saldırıların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.

Yorumlar (0)