İsrail Gazze saldırısını sürdürüyor: 120 ölü, 830 yaralı

İsrail’in Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde Kadir gecesinde başlattığı saldırılar devam ediyor. İlk önce kara operasyonu başlattığını duyuran İsrail daha sonra "Gazze’ye girildi" açıklamasından geri adım attı. Ancak Gazze’ye karadan topçu atışları sürdürülüyor. Olay üzerine İsrail basını, orduyu Gazze'ye kara operasyonuna ilişkin basını yanlış bilgilendirdiği konusunda eleştirdi. Şiddetlenerek devam eden saldırılarda şuana kadar 120 kişi yaşamını yitirdi, 830 kişi yaralandı.

DÜNYA 14.05.2021, 13:50 15.05.2021, 18:24 Hanife
İsrail Gazze saldırısını sürdürüyor: 120 ölü, 830 yaralı

İsrail saldırılarını bayramda da sürdürüyor…

İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricust, kara operasyonuna yönelik yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlattığını duyurdu.

İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ne girmeye başladığının altını çizen Conricust, operasyona ilişkin şuanda daha fazla detay veremeyeceğini söyledi.



Kara harekatı karmaşası!

Bir diğer İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee ise askerlerin Gazze Şeridi'ne girip girmediğini teyit edemeyeceğini sadece Gazze Şeridi’ne havadan ve karadan bir saldırı başlattıklarını belirterek, daha önce Sözcü Conricust'un yaptığı açıklamanın bir "tercüme hatası" olduğunu iddia etti.

Adraee söz konusu konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

"Jonathan’ın (Conricust) dediklerini ne yalanlıyorum ne teyit ediyorum ne de buna ilişkin bir yorum yapıyorum." 



İsrail basınından orduya yanlış bilgilendirme eleştirisi

Times of İsrail gazetesinde çıkan bir haberde, ordunun yabancı basını yanlış bilgilendirdiği belirtilerek, yabancı basından gelen "İsrail askerleri Gazze'ye girdi mi?" sorusuna Ordu Sözcüsü Conricust’un buna "Evet" yanıtı verdiği kaydedildi.

 İsrail ordusunun "Gazze'ye havadan ve karadan saldırıyoruz" şeklindeki yazılı açıklamasının ardından basın toplantısı düzenleyen sözcü Conricust, yazılı açıklamaya ilişkin bazı yabancı basın kuruluşların yönelttiği sorular üzerine, "İsrail askerleri Gazze'ye girdi" ifadesini kullanmıştı.

Kara harekatına ilişkin Netanyahu'dan açıklama

Ayrıca İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlattığını açıklamasının ardından Netanyahu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti:
"(Bedel ödetmeyi) Yapıyoruz ve tüm kuvvetimizle yapmaya devam edeceğiz." 

Netanyahu, henüz son sözün söylenmediklerini, "gerekli görüldüğü sürece" devam edeceklerinin altını çizdi.

Ayrıca açıklamasında İsrail içindeki anarşiye sıfır tolerans gösterdiklerini ve düzenin sağlanması için kolluk güçlerine tam yetki verdiklerini kaydetti.


İsrail ordusundan yoğun bombardıman

Diğer yandan İsrail güçleri, Gazze'nin kuzey kesiminin batı ve doğu bölgelerinde yer alan farklı hedefleri top atışlarının yanı sıra deniz ve havadan da eş zamanlı olarak yoğun biçimde bombaladı.

İsrail ordusunun bombardımana tuttuğu bölgelerden alevlerin yükseldiği görülürken, saldırlar yüzünden kentin kuzeyinde elektrik kesintileri yaşandı.

Söz konusu bölgelere ambulans ve sivil savunma ekipleri sevk edildi.



Kudüs ve Gazze'deki gelişmeler

İsrail polisinin, işgal ettiği Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesini talep eden Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail’e 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00'e kadar süre vermişti.

Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin talep edilen bölgelerden çekilmemesi üzerine İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.



Bunun üzerine harekete geçen İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlattığını duyurdu ve bayramda da hız kesmeden saldırılarını sürdürdü.

Bakanlıktan yapılan son açıklamaya göre olayın başlangıcından buyana yani 10 Mayıs'tan şuana kadar yaralı sayısı 830’a, 31'inin çocuk, 19'unun kadın olduğu 120 kişi ise yaşamını yitirdi.

Hava saldırısına ait görüntüler yayınlandı

İsrail ordusu IDF, Gazze'ye yönelik hava saldırısına ait görüntüleri yayınlamayı da ihmal etmedi.



Yayınlanan görüntülerde ise İsrail güçlerinin Gazze’deki sivillere yönelik yerleşim yerlerinin hedef alındığı ve savaş jetlerine füze yerleştirdiği anlar görülüyor.


 

Yorumlar (0)