İsrail'de hükümet kurma görevi Gantz'da

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, 2 Mart'ta yapılan seçimde ikinci olan Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'a hükümeti kurma görevini verdi.

DÜNYA 16.03.2020, 14:02
İsrail'de hükümet kurma görevi Gantz'da

Rivlin, İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Bloku'nun da desteğini alıp kilidi çözmeye yakın olan eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ı koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirdi.

İsrail'de son bir yıl içinde üçüncü kez yapılan 2 Mart'taki erken seçimleri Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud önde tamamlayarak 120 sandalyeli mecliste 36 milletvekili kazanmıştı. Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz 33 milletvekiliyle ikinci, Ortak Arap Listesi Bloku da 15 sandalyeyle İsrail meclisi Knesset'te en büyük üçüncü grup olmuştu.

Likud seçimden birinci çıksa da Netanyahu'ya destek veren partilerin milletvekili sayısı 58'de kalırken, Gantz destekçisi partiler 61 sandalyeye ulaşmıştı.

Cumhurbaşkanı Rivlin, dün meclise giren 8 partiyle görüşmelerde bulunarak kimi başbakan olarak destekleyecekleri konusunda fikir almıştı. Sağ blokta yer alan partiler Netanyahu'yu desteklerken, merkez sağ ve sol partilerin yanı sıra Ortak Arap Listesi Bloku, Gantz'ı aday göstermişti.

Rivlin, bu tabloya göre hükümeti kurmaya daha yakın olduğu için görevi Gantz'a verdi.

Yorumlar (0)