İsrail'de erken seçim sinyali!

Eski İsrail Savunma Bakanı ve İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman, koalisyon hükümeti seçeneklerinin artık olası olmadığını ifade ederek, ülkenin tekrar erken seçime gidebileceğine yönelik sinyal verdi.

DÜNYA 05.12.2019, 14:18
İsrail'de erken seçim sinyali!

Eski İsrail Savunma Bakanı ve İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman'in koalisyon görüşmelerinde önemli bir role sahip olduğu biliniyor.

Liberman, İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth'a yaptığı açıklamada, ülkede hükümetin kurulamaması sebebiyle Başbakan Binyamin Netanyahu ve Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'a tepki gösterdi.

"Her iki parti de gelecek seçimden sorumlu"

İsrail'de 17 Eylül günü yapılan erken seçimlerden sonra Netanyahu'nun partisi Likud ve Mavi-Beyaz İttifakı arasında birlik hükümeti kurulması için çaba harcadığına dikkat çeken Liberman, şunları söyledi:

"Birlik hükümeti kurmak için Netanyahu ve Gantz'ın üstünde baskı oluşturmaya çalıştım ancak onlar, koalisyon görüşmelerinde birbirlerini suçlama oyunuyla çok meşguldüler. İki parti de birlik hükümetinin kurulmaması için stratejik bir karar verdi. Bu nedenle her iki parti de gelecek seçimden aynı oranda sorumludur."

"Dar hükümet, başarısız bir hükümettir"

Avigdor Liberman, Binyamin Netanyahu liderliğindeki dar sağcı hükümete de katılmayacağını belirterek, "Şahsi olarak benim için en iyi seçenek Netanyahu liderliğindeki dar sağ hükümet olabilirdi. Hem Başbakan Yardımcısı hem de Savunma Bakanı olabilir, istediğimi alabilirim ama dar hükümet, başarısız ve sürekli anlaşmazlıkların yaşandığı bir hükümettir." dedi. 

Söz konusu açıklamaların ardından İsrail'de yeniden erken seçime gidilme ihtimali güçlendi. 

Netanyahu ve Gantz koalisyon kuramaz mı?

İsrail'in en büyük iki partisi olan Binyamin Netanyahu'nun Likud'u ve Benny Gantz'ın Mavi-Beyaz'ı,120 koltuklu Knesset'te 35'er koltuğa sahip; ancak iki parti birbiriyle kesinlikle koalisyona giremiyor. Her iki partinin de Knesset'e giren diğer küçük partilerle de koalisyon kuramaması, İsrail'i siyasi bir çıkmaza sokuyor; bu siyasi çıkmazın en büyük sebebi olarak siyasilerin birbirleriyle çalışmayı kesinlikle reddetmesi olarak gösteriliyor.

Almanya gazetesi Deutsche-Welle'ye konuşan Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü analisti Peter Lintl, bir Likut ve Mavi-Beyaz koalisyonunun kurulmamasının en büyük sebebi olarak Mavi-Beyaz lideri Gantz'ın, hakkında soruşturma açılmış bir başbakanın altında görev yapmayacağını şiddetle dile getirmesi olarak gösteriyor. Lintl, Netanyahu'nun Gantz'la koalisyon kurma konusunda ideolojik olarak herhangi bir sorun yaşamadığını çünkü başbakan olarak kalmasının hakkındaki soruşturmaları engelleyeceğini belirtiyor.
 

Yorumlar (0)