İşgal altındaki Gazze'de son durum: Ve korkulan oldu, Şifa Hastanesi hizmet dışı kaldı, 39 bebek hayat mücadelesi veriyor

İsrail-Hamas savaşının 36. Gününde de İsrail'in acımasız saldırılarına devam ediyor. Dün Gazze'deki hastaneleri kuşatma altına alan İsrail askerleri, Hamas savaşçıları ile sıcak çatışmalara girerken hastanelere sığınan binlerce sivil ve yüzlerce hasta çapraz ateşin ortasında kaldı. Filistin sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Şifa Hastanesi'nde yakıtı tükendiği için tüm operasyonlar durduruldu. Ayrıca Şifa Hastanesi'nde yoğun bakımda tutulan 39 bebek oksijen yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetti.

DÜNYA 11.11.2023, 12:26 11.11.2023, 17:34 Hanife
İşgal altındaki Gazze'de son durum: Ve korkulan oldu, Şifa Hastanesi hizmet dışı kaldı, 39 bebek hayat mücadelesi veriyor

15:43

İsrail 50 Filistinlinin Öldüğü Saldırıyı Doğruladı

İsrail’in dün Gazze Şeridi’nde bulunan Al-Buraq Okulu’na gerçekleştirdiği saldırıda 50 kişi hayatını kaybetmişti. 
İsrail ordusundan bugün yapılan açıklamada, Hamas komutanı olduğu iddia edilen Ahmed Siam'ın Al-Buraq Okulu’nda saklandığı, etkisiz hale getirilmesi için okulun vurulduğu belirtildi.

15:42

39 Bebek Ölümle Mücadele Ediyor

Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Youssef Abu Alreesh hastaneden Katar merkezli El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bu, tüm dünyayı, tüm jeneratörlerin kapalı, tüm güç kaynaklarının devre dışı olduğu konusunda uyardığımız bir an. Kuvözde 39 yeni doğan bebeğimiz, o bebekler ölümle mücadele ediyor. Hiç kimse hastane yerleşkesinin etrafında hareket edemiyor, keskin nişancılar her yere konuşlandırılmış durumda, ayrıca dronlar hareket eden herhangi birini hedef alıp öldürüyor. Birkaç dakika önce hastane personelinden biri keskin nişancı tarafından boynundan vuruldu, felç oldu ve şimdi ölmek üzere. Hastanenin bir kısmı bombalandı ve binanın bir kısmı alev aldı. Yangının tüm yerleşkeyi sarmasından korkuyoruz" ifadelerini kullandı.

12:56

Çatışmalara Ara: İsrail Tahliye Rotalarını Duyurdu

İsrail ordusu, kuzey Gazze'deki sivillerin güneye doğru ilerlemeleri için Salah al-Din Caddesi boyunca saat 16:00'a kadar güvenli geçiş sağlanacağını duyurdu. 

Ordu ayrıca sivillerin kaçmasına izin vermek için Cibaliye'deki askeri faaliyetlerine saat 10:00'dan itibaren 4 saat ara vereceğini açıkladı.

12:17

İran: Ateşkesi ABD Engelliyor

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD'nin İsrail'e verdiği desteğin bölgede savaşın büyümesine neden olduğu belirterek, "ABD, Gazze'de ateşkesi engelliyor. Tüm dünya ABD'nin gerçek yüzünü tanımalı" dedi.

12:11

İsrail Yine Mülteci Kamplarını Hedef Aldı

Filistin İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin merkezinde Nuseyrat Mülteci Kampı'nda Badvan ailesine ait evi vurduğu bildirildi.

Saldırıda 6 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı aktarıldı. İsrail uçaklarının ayrıca Nuseyrat'taki El Huda Cami'nin arkasında bulunan Filistinlileri hedef aldığı da belirtildi.

12:10

Ve Korkulan Oldu: Şifa Hastanesi Hizmet Dışı Kaldı

İsrail'in Gazze'de etrafını tamamen kuşattığı Şifa Hastanesi'nde insani kriz giderek derinleşiyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırılarından kaçan binlerce kişinin sığındığı Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi'nde yakıtın tükendiği, tüm operasyonların durdurulduğu bildirildi. Ayrıca Şifa Hastanesi'nde yoğun bakımda tutulan 39 bebek oksijen yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiğide bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra da hastanede yakıtın tükendiğini belirterek, "45 bebeğin bulunduğu serviste kuvözdeki yeni doğmuş bir bebek hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom da abluka altındaki Gazze’nin sağlık altyapısıyla ilgili bilgi vererek “Sahadaki durumu tarif etmek mümkün değil. Hastane koridorları yaralılar, hastalar ve ölmek üzere olanlarla tıka basa dolu, morglar dolup taşıyor, anestezisiz ameliyatlar, on binlerce yerinden edilmiş insan hastanelere sığınıyor” dedi.

10:30

Macron'dan Çağrı: Gazzeyi Bombalamayı Durdurun

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye özel röportaj verdi. İsrail'in Gazze'ye ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü saldırılara yönelik konuşan Cumhurbaşkanı Macron, ilan edilecek bir ateşkesin İsrail'e fayda sağlayacağını dile getirdi.

Fransa'nın Hamas'ın eylemlerini de "açıkça kınadığını" hatırlatan Macron, ateşkes çağrılarına ABD ve İngiltere dahil diğer ülkelerin de katılmasını isteyip istemediğine yönelik sorulan soruya ise "Umarım katılırlar" şeklinde yanıt verdi.

Ateşkesin tüm sivillerin korunmasına imkan tanıyacağını vurgulayan Macron, “Fiilen, bugün siviller bombalanıyor. Bebekler, kadınlar, yaşlı insanlar bombalanıyor ve öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve hiçbir meşruiyeti yok. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İsrail’in saldırılarında uluslararası hukuku ihlal edip etmediği sorulan Macron, “Ben bir hakim değilim. Ben bir devlet başkanıyım” şeklinde yanıt verdi.

Macron, İsrail'in kendisini korumanın en iyi yolunun “Gazze'yi bombalamak olduğu" fikrine katılmadığını ve bunun çatışmayı uzatacağını ifade etti.

09:48

Siviller Hastanelerde Çapraz Ateş Altında

İsrail, Hamas'ın hastaneleri kalkan olarak kullandığını öne sürerek Gazze'deki hastaneleri kuşatma altına aldı. Yüzlerce hasta ve binlerce yerinden edilmiş insan, İsrail askerleri ile Hamas savaşçıları arasındaki yakın mesafe çatışmalarının ortasında hastanelerde mahsur kaldı.

Görgü tanıkları hastanelerin çevresinin tanklarla çevrili olduğunu ve çıkmanın mümkün olmadığını söylüyorlar.

09:39

BM: Gazze'deki Çocukların Hayatı Pamuk İpliğine Bağlı

UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, Gazze'de bir milyon çocuğun hayatının pamuk ipliğine bağlı olduğunu söyledi ve hastanelerin korunması ve hayat kurtaran tıbbi malzemelerin ulaştırılmasının savaş yasalarına göre bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.

06:35

Şifa Hastanesine Yoğun Saldırılar

Filistin İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze'nin en büyük ve merkez hastanesi olan Şifa Hastanesi'nin çevresinin yoğun bombardıman altında olduğu duyuruldu. Açıklamada ayrıca, binlerce sivilin sığındığı hastanenin yakınlarında baskınlar düzenlendiği belirtildi.

Yorumlar (0)