İran’dan dünyaya gözdağı!

İran, yüzde 20 saflıkta zenginleştirilmiş uranyum stoklarını 210 kiloya, yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum stoklarını da 25 kiloya çıkardığını açıkladı. 

DÜNYA 05.11.2021, 13:29 06.11.2021, 09:38
İran’dan dünyaya gözdağı!

İran’ın resmi haber ajansı tarafından verilen habere göre İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Bahruz Kemalvendi, Viyana’daki nükleer müzakerelerin yeniden başlamasına çok kısa süre kala zenginleştirilmiş uranyum stokunun ikiye katlandığını açıkladı. 

İran Meclisi’nin geçtiğimiz sene çıkardığı yasaya işaret eden Kemalvendi, şunları aktardı: “Bazı zamanlarda kısıtlamalara maruz kaldık ama neyse ki İslami Şura Meclisi’nin stratejik eylem yasası, bunu değiştirdi. Bizden, 120 kilogram ağırlığında yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum istendi. Biz ise şimdiye kadar nükleer silaha sahip olmayan ülkelerden hiçbirinin üretemediği 25 kilogramlık yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyumu üretmeyi başardık.” 

İran’ın en fazla 300 kiloluk uranyumu stoklayabiliyor 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve İran arasında 2015 senesinde imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na (KOEP) göre Tahran, yalnızca yüzde 3,67 oranında zenginleştirilmiş uranyumdan en fazla 300 kilogram stoklayabilir. ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesiyle birlikte İran da anlaşmadaki taahhütleri askıya almıştı. 



İran, her geçen gün daha fazla uranyum üretiyor 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran’ın nükleer programıyla ilgili 7 Eylül tarihinde bir rapor yayınlamıştı. Tahran’ın uranyum zenginleştirme tesislerine yerleştirdiği yen, nesil ve gelişmiş santrifüjlerle 84,3 kiloluk yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş ve 10 kiloluk yüzde 60 düzeyinde zenginleştirilmiş uranyumu stokladı.  

Mayıs ayında yayınlanan raporda ise İran’ın elinde yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 62,8 kiloluk uranyum ile 2,4 kiloluk yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum bulunduğu bildirilmişti. Buna göre Tahran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoku her geçen gün artıyor. 

Nükleer bomba için gereken uranyum hazır 

Uranyumun yüzde 20 ve üzerinde zenginleştirilmesi, nükleer bomba elde etmek için gerekli imkanı sağlıyor. Yüzde 90 saflıkta parçalanabilir uranyuma ulaşmak ise nükleer bomba elde etmek konusunda oldukça önemli bir aşama. 

İran ile BM daimi üyeleri arasındaki anlaşmanın yeniden canlandırılması ve ABD’nin de anlaşmaya dahil edilmesi konusunda Viyana’da yapılan fakat sonuçsuz kalan haziran ayındaki görüşmelere ara verilmişti. Yeni görüşmeler, 29 Kasım’da başlayacak. 

Yorumlar (0)