İran ile Suudi Arabistan, 7 yıl sonra el sıkıştı

Çin'in arabuluculuğunda Pekin'de gerçekleştirilen 4 günlük toplantılar sonuçlandı. 2016'da diplomatik ilişkileri karşılıklı olarak sonlandıran İran ile Suudi Arabistan, 7 yıl aranın ardından el sıkıştı. İki ay içinde büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılacağı kaydedildi. Anlaşmanın ardından Çin ve ABD'den açıklamalar geldi.

DÜNYA 11.03.2023, 15:21 Hakan Öksüz
İran ile Suudi Arabistan, 7 yıl sonra el sıkıştı

İran ile Suudi Arabistan, 7 yıl önce kesilen diplomatik ilişkileri yeniden başlatma kararı aldı. Orta Doğu'daki karmaşayı körükleyen ve istikrarı bozan anlaşmazlığın sona erdirilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Bu sayede Körfez'de güvenliğin ve istikrarın tesis edilebileceği ifade edildi.

İki ay içinde büyükelçilikler tekrar açılacak

Anlaşmaya aracılık eden Çin oldu. İran ve Suudi Arabistan'dan Pekin'e giden üst düzey yetkililer, burada gerçekleştirdikleri 4 günlük toplantılardan sonra anlaşma kararı aldı. Anlaşmaya dair üç ülke tarafından ortak açıklama yapıldı. Anlaşma uyarına Riyad ve Tahran yönetimleri, iki ay içinde büyükelçilikleri tekrar açacak. İki ülke de birbirlerinin iç meseleleri hakkında yorum yapmaktan kaçınacak.

2016'daki idamın ardından ipler kopmuştu

Şii bir Müslüman din adamının Suudi Arabistan'da idam edilmesi üzerine iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 2016'da kesildi. 2019 yılında petrol tankerlerine yapılan saldırılardan İran'ı sorumlu tutan Suudi Arabistan'ın iddiaları, Tahran yönetimi tarafından reddedildi. İran'a bağlı olan Yemen'deki Husi hareketinin, insansız hava aracı saldırıları geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar genişletmesi nedeniyle tansiyon yükseldi.

ABD ve Çin'den açıklamalar geldi

Küresel ve bölgesel istikrar için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Çinli üst düzey diplomatı Wang Yi, "İran ile Suudi Arabistan arasında yapılan anlaşma, bunun örneklerinden biridir." dedi.

Suudi Arabistan'ın Çin'de gerçekleştirilen toplantılarla ilgili kendilerini bilgilendirdiğini belirten Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ise, "Yemen'deki çatışmaların sona ermesini arzu ediyoruz. Bunun için yapılacak tüm çalışmaları destekliyoruz. Bunun Çin ile ilgisi yok, bölgedeki savaşı bitirmek ve istikrarı sağlamakla ilgisi var. Bu, bizim de çıkarımıza olan bir durum." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)