IMF: 2023 kışı, Almanya'yı zorlayacak!

Bu yılın kış aylarının Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya için oldukça zor geçeceğini söyleyen Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, "2023 kışı ise çok daha çetin olabilir." dedi. İşte Gopinath'ın küresel ekonomik görünüm ve bunun Avrupa'ya yansımaları hakkındaki görüşleri...

DÜNYA 17.10.2022, 17:35 Hakan Öksüz
IMF: 2023 kışı, Almanya'yı zorlayacak!

Uluslararası Para Fonu (IMF), enerji krizinden en çok etkilenecek ülkelerden birinin de kıtanın sanayi devi Almanya olacağını bildirdi. Bir gazeteye röportaj veren IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Avrupa'nın dev ekonomisi Almanya'nın yüzleştiği enerji krizinin ciddiyetinden bahsetti.

"Önümüzdeki kış ayları başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa için zor geçecek." diyen Gita Gopinath, "2023 kışının ise çok daha kötü olabileceği tahmin ediliyor. Ukrayna'daki savaşla birlikte derinleşen enerji krizinin kısa sürede ortadan kalkması zor. Bu nedenle Almanya hazırlık yapmalı. Yenilenebilir enerji kullanımının daha yaygın hale getirilmesi gerekiyor. " ifadelerini kullandı.

"İhracatçı ABD, fiyatların artmasından faydalanıyor"

Rusya'dan enerji alımını durduran Avrupa ülkelerinin, farklı tedarikçilere yöneldiğini hatırlatan Gopinath, "Avrupa'nın enerji ithal ettiği başlıca ülke ABD oldu. ABD, bu krizi fırsata çeviriyor ve fiyatların artmasından faydalanıyor. FED, para politikasını sıkıştırmaya devam etmeli. Güven tazelemesi için bu şart. ABD'deki çekirdek enflasyon oldukça inatçı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz artırımı konusunda FED'den daha temkinli. Çünkü Avrupa ülkeleri ithalatçı. ABD ise dünyaya enerji ihraç ediyor. İki merkez bankası arasındaki tutum farkı buradan kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya ekonomisi daralacak!

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle Avrupa'daki ekonomik büyümenin zayıflayacağını vurguladı. Gopinath'a göre 2023 yılında Avro Bölgesi'ndeki ekonomi büyüme yüzde 0,5 civarında kalacak. IMF'nin tahminlerine göre 2023 yılından Almanya'nın ekonomisi yüzde 0,3 oranında daralacak.

Yorumlar (0)